Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Ve Španělsku vyhodí 400 tisíc tun citronů. Jaký je důvod tak extrémního plýtvání?

pixelsnap / Shutterstock.com

Dovoz plodin ze zahraničí má své výhody, díky němu si můžeme užívat celou škálu exotických druhů, které bychom u nás nevypěstovali. Problém může nastat, když je příliš velký dovoz takových plodin, které lze vypěstovat v tuzemsku. Tento problém nyní řeší ve Španělsku, které je známé svou produkcí citronů. Jelikož se do Evropy dostávají citrony i z jiných zemí, ve Španělsku nyní neví, co dělat s obří produkcí. Problém má více příčin, než se může na první pohled zdát.

Přečtěte si také

Xiaomi spustil v Česku oficiální e-shop. S konkurencí to bude mít těžké

400 tisíc tun citronů se vyhodí

Zemědělci ve Španělsku sklidili velkou úrodu citronů, pro které nemají odbyt. Tři ze čtyř citrusových plodů konzumovaných v Evropské unii pochází ze Španělska. Zdá se být nelogické, aby se citrusy dovážely do Evropy, kde je produkce nadbytek. Nejde ale o jediný důvod.

Otázkou zůstává, co se sklizenými citrony. Podle nejnovějších odhadů, které poskytl španělský zemědělský svaz COAG, se v sezoně 2023–2024 neprodá asi 400 tisíc tun citronů. Jde zhruba o 27 % plánované produkce. Jelikož pro ně není uplatnění, stane se z nich odpad k likvidaci. Ztráty z tohoto masivního odpadu se odhadují na 120 milionů eur.

Neng etta / Shutterstock.com

Na vině je nejen dovoz, ale i další faktory

Španělští farmáři udávají hned několik faktorů, které se o tento problém postaraly. Především jde o dovoz ze zahraničí. Citrony se dovážejí do Evropské unie zejména z Turecka, Egypta, Argentiny a Jižní Afriky. Dále viní investiční fondy měnící trh a supermarkety, které chtějí pouze esteticky dokonalé ovoce.

Někteří v tomto sektoru však otevřeně uznávají, že hlavním důvodem katastrofy je neúměrný nárůst počtu hektarů, na nichž se pěstují citrony na španělském pobřeží Středozemního moře. Mezi přední kritiky nadměrného nárůstu úrody citronů ve Španělsku patří Světová organizace pro citrusy (WCO).

Tajemník WCO Generál Philippe Binard uvedl pro španělský deník El País: „Španělsko je lídrem na trhu, je to ten, kdo kontroluje situaci, je vždy snadné obvinit někoho jiného, ale musíme se smířit s tím, že jsme na trzích, na kterých musí existovat minimální úroveň konkurence. Podívejme se, co se stalo s demonstracemi v Evropě, naše sídlo je v Bruselu, Belgičané si stěžovali na Holanďany, Francouzi na Španěly, Španělé na Maročany…“

Je třeba snížit nadprodukci?

Podle Meziprofesního sdružení producentů citronů a grapefruitů (Ailimpo), které zastupuje výrobce, družstva, vývozce a zpracovatelský průmysl odvětví citronů ve Španělsku, je třeba v této zemi snížit produkci citrusů, aby se obnovila rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Ailimpo navrhuje jinou cestu, než jaká byla vidět při některých protestech. Kromě snížení daní, zlepšení zemědělského pojištění a podpory zvýšené spotřeby se zavázala k ekologičtějšímu modelu, podporuje regenerativní zemědělství a hospodaření s citrony.

marcin jucha / Shutterstock.com

José Antonio García, ředitel Ailimpo, řekl pro El País: „Produkce se vymkla kontrole. Data mluví velmi jasně. Pěstební plocha se zvýšila z 36 000 hektarů před osmi lety na téměř 53 000 hektarů dnes. Pěstitelé citronů se rozhodli zasadit více stromů kvůli velmi nápadné návratnosti úrody. Tento krok přiměl další investory, aby se zapojili. Nakonec je to cvičení v jednoduché matematice. Pokud je trh schopen absorbovat 1,1 milionu tun citronů a odhadovaná produkce pro letošní sezónu je 1,5 milionu, zbývá 400 tisíc tun, které zůstanou na polích.“

Plýtvání potravinami je v posledních letech velmi zásadním tématem, a když přijde 400 tisíc tun citronů nazmar, zajisté nejde o něco, co lze jen tak přejít. Tento ožehavý problém vyvolal mezi zemědělci mnoho nespokojenosti, a jelikož je způsoben více faktory, je nejisté, jestli se ho podaří v dohledné době vyřešit.

Zdroj: El País, Kupi