Sýry jsou po staletí oblíbenou pochoutkou. Lidé je připravovali už ve starověku a výrobu sýrů neustále zdokonalovali. Nechávali je zrát za působení okolního prostředí a zkoušeli různé chutě. Také vy můžete doma experimentovat a vyrobit si vlastní čerstvý sýr. Je to jednoduché a potřebujete k tomu jen 3 ingredience. Tak pojďme na to!
První doklady o výrobě sýru pochází z oblasti Středního východu. Pravděpodobně se poprvé objevil na území Mezopotámie před více než 8000 lety. Podle legendy se první sýry objevily u kočovných nomádů, kteří si na cestách převáželi mléko ve vacích ze zvířecích žaludků. Vlivem okolní teploty a natřásání vaku s mlékem během jízdy se vytvořila syrovátka a sýřenina – základ pro sýr.
Výrobu sýra zdokonalili staří Řekové a Římané. Především Římanům náleží prvenství ve výrobě nejrůznějších druhů sýrů. V domech měli speciální místnosti, v nichž za pomoci proudění vzduchu, teploty a zakuřování nechávali zrát sýry. Začali také jako první používat syřidlo a sůl jako konzervant.
Ve středověku ve zdokonalování sýrů pokračovali především mniši ve svých klášterech. V této době vznikly také první známé sýry. Například Francouzi už od 11. století vyráběli roquefort, Švýcaři mají od 13. století svůj ementál, Angličané od 16. století zase cheddar a italský parmazán je tu s námi taktéž od 16. století.
Jak si vyrobit domácí pribináček? Tento legendární tvarohový dezert se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás naučíme, jak si takový pribináček vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.
Zdroj: Kupi, Český rozhlas, encyklopedie Britannica