Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Krádeže v obchodech: Kdo jsou nejčastější pachatelé a jak se vzrůstajícímu počtu krádeží bránit?

Andrey_Popov / Shutterstock.com

Krádeže v obchodech představují dlouhodobý problém, který trápí nejen majitele prodejen, ale i zákazníky. A zatímco v minulých letech se zloději soustředili spíše na luxusnější zboží, zdá se, že těžká ekonomická situace způsobila, že se nyní zaměřili i na běžné věci jako potraviny či oblečení. Nejnovější průzkumy navíc ukazují, že nekradou jen zákazníci, ale často i samotní zaměstnanci.

Přečtěte si také

Kyselina hyaluronová je super na pleť, ale i na klouby. Pozor ale na formu a množství

Počet krádeží vzrostl o 30 %

Podle posledních údajů společnosti SSI Group, která zajišťuje bezpečnostní služby v řadě obchodních center po celé České republice, a také podle statistik Policie ČR došlo v prvních pěti měsících loňského roku k nárůstu krádeží v obchodech o alarmujících 30 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2022.

Nejčastějšími cíli zlodějů jsou potraviny, drogistické zboží, parfémy a oblečení. Kromě drahých předmětů a vybavení, které lze snadno zpeněžit, se zloději stále více zaměřují také na krádeže zboží na objednávku. Zatímco v minulých letech končily v jejich rukou především luxusnější položky, v poslední době se jejich pozornost přesouvá i na běžné spotřební zboží, jako je máslo, uzeniny nebo alkohol. Tento znepokojivý trend naznačuje, že přibývá krádeží motivovaných sociálními důvody a finanční tísní.

Kdo krade nejvíce?

Průzkum odhalil překvapivá čísla o tom, kdo nejčastěji krade v obchodech. Podle výsledků jsou nejčastějšími pachateli lidé ve věku 18–29 let (33 %), následováni věkovou skupinou 30–44 let (28 %). Senioři nad 60 let se na krádežích podílejí „pouze“ 18 %.

„Tato čísla jsou opravdu zajímavá,“ komentuje situaci námi oslovený majitel bezpečnostní agentury Safe group Jan Horák. Mnoho lidí by očekávalo, že senioři budou krást častěji kvůli nízkým důchodům, ale statistiky ukazují opak. Mladší generace zřejmě podléhají pokušení ze snadného zisku více než starší lidé.“

Podle statistik Policie České republiky bylo v červnu loňského roku zaznamenáno 5 697 případů krádeží v obchodech, z nichž se podařilo objasnit 82,4 %. Z tohoto počtu bylo 8 případů spácháno nezletilými osobami, 43 případů mladistvými, 50 případů dětmi a 4 014 případů osobami, které se dopouštějí krádeží opakovaně. Právě recidivisté tvoří největší skupinu mezi pachateli krádeží v obchodech.

Billion Photos / Shutterstock.com

Limity na krádeže reflektují inflaci

Krádež v obchodě se považuje za trestný čin, pokud hodnota odcizeného zboží přesáhne určitou hranici. Od 1. října 2020 došlo ke změně v trestním zákoníku, která se týká limitu pro trestní stíhání za krádež a další majetkové trestné činy. Hranice byla zvýšena z původních 5 000 Kč na 10 000 Kč. To znamená, že pokud hodnota odcizených věcí nepřesáhne 10 000 Kč, nebude pachatel stíhán pro trestný čin, ale pouze pro přestupek.

Limit 5 000 Kč byl v platnosti od roku 2002 a po 18 letech byl novelizací trestního zákoníku zdvojnásoben. Tato změna reflektuje inflaci a celkový růst cen za uplynulé období. Cílem je také snížit zatížení soudů a orgánů činných v trestním řízení méně závažnými případy.

Je důležité poznamenat, že i když se limit zvýšil, krádež zůstává protiprávním jednáním a pachateli hrozí postih. V případě přestupku může být uložena pokuta, v závažnějších případech překračujících hodnotu 10 000 Kč pak trest podle trestního zákoníku, včetně odnětí svobody.

Zaměstnanci jako pachatelé

Překvapivým zjištěním je také to, že značnou část krádeží mají na svědomí sami zaměstnanci obchodů. „Bohužel se setkáváme i s případy, kdy kradou samotní prodavači či ostraha,“ potvrzuje Horák. „Motivací může být nespokojenost s platem nebo osobní problémy. Každopádně je to pro obchody velmi nepříjemné zjištění a skutečně se v naší profesi setkáváme i s případy, kdy si ostrahu zavolá vedoucí prodejny na svého podřízeného,“ dodal.

Jak se bránit krádežím?

Majitelé obchodů se snaží proti krádežím bojovat různými způsoby – od instalace kamerových systémů a bezpečnostních bran až po nasazení většího počtu hlídačů. „Důležitá je také prevence,“ zdůrazňuje Horák. „Zaměstnanci by měli být důkladně prověřováni a pravidelně školeni. Osvědčilo se i zavedení motivačních programů pro prodavače, které je odrazují od pokušení krást.“

Mike_shots / Shutterstock.com

Interaktivní mapa kriminality

Situace ohledně krádeží a podvodů v různých částech České republiky je zaznamenána na oficiální stránce Policie ČR. Naleznete tam přehledné mapy, které vám poskytnou detailní informace o výskytu těchto trestných činů v jednotlivých regionech. Policisté na mapě kriminality pečlivě zaznamenávají místa, kde byly trestné činy spáchány nebo kde je oběti nahlásily. Díky tomu získáte ucelený obraz o stavu kriminality v různých oblastech naší země.

Zdroj: SOCR ČR, SSI, Policie