Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Výborný sendvič z amerických pánských klubů: Oblíbený club sendvič připravíte během chvilky

Sara Winter / Shutterstock.com

Máte chuť na poctivý sendvič? Udělejte si s námi populární americký club sendvič! Je to super tip na lehčí oběd nebo večeři. Stačí vám na něj jen kousek masa, zelenina, majonéza a samozřejmě toastový chleba. Budete ho mít připravený raz dva a chuťově je to naprostá pecka. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Za socíku jely ve velkém! Punčák, rakvička a další retro zákusky, na které nostalgicky vzpomínáme

Kdy vznikl club sendvič?

Oblíbený americký sendvič se poprvé údajně objevil v roce 1894 v tehdejším populárním klubu Saratoga Club-House v New Yorku. Šlo o výhradně pánský klub, do kterého ženy neměly přístup. Podle jiné teorie je původ club sendviče ještě o něco starší – prý mohl vzniknout už v roce 1889 v dalším oblíbeném newyorském klubu Union Club.

I když tedy ohledně vzniku sendviče panují jisté nejasnosti, byl oblíbeným jídlem napříč americkými kluby i letovisky. Dokonce jej zbožňoval i anglický král Eduard VIII., jemuž ho připravovala jeho americká manželka Wallis Simpsonová.

Obliba club sendviče v USA rapidně stoupla po Světové výstavě v St. Louis v roce 1904, kdy ho současně zařadily na jídelní lístek 4 tamní restaurace. Sendvič byl tak jako dnes třípatrový a jen místo krůtího masa se do něj dříve dávalo kuřecí. Dnes už v něm většinou dominuje krůtí maso, ale najdete třeba i variace s ústřicemi nebo lososem.

Francouzský toast s ovocem
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Francouzský toast s ovocem

Francouzský toast s ovocem, v našem případě s lahodnými borůvkami a broskvemi, je dokonalým spojením sladké a jemné chuti. Křupavý toast namočený ve vaječné směsi a opečený dozlatova vás dostane svou křehkostí. Šťavnaté ovoce dodá pokrmu svěžest a příjemnou sladkost, což z něj dělá skvělou volbu pro sváteční snídani nebo sladký dezert.

Francouzský toast s ovocem
Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou

Nevíte, jakou rychlovku připravit k večeři? Kuřecí sendvič se zeleninou budete mít hotový během pár minut. Místo rajčat a rukoly můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna po ruce.

Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou

Club sendvič – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 10 g másla
  • 8 plátků slaniny
  • 6 ks světlého toastového chleba
  • ledový salát
  • 2 ks krůtích prsních řízků
  • 2 vejce
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 rajče
  • 20 g plátků sýru cheddar
  • 20 g šunky

Postup:

  1. Slaninu opečte dozlatova nasucho na pánvi. Poté na stejné pánvi opečte osolené krůtí řízky – z každé strany asi 4 minuty. Opečené krůtí maso poté nakrájejte na nudličky.
  2. Vajíčka uvařte ve vodě, poté ochlaďte a oloupejte. Toastový chléb opečte na másle.
  3. 2 toastové chleby potřete majonézou a položte na ně list salátu, nakrájené krůtí maso, kolečka rajčat a cheddar.
  4. 2 další toastové chleby také namažte majonézou a položte je na první obložené toastové chleby. Naskládejte na ně šunku, slaninu, kolečka vajíček a salát.
  5. Zbývající toastový chleba opět namažte majonézou a přiklopte jimi předchozí naplněné toastové chleby. Do dvou protilehlých rohů zapíchněte párátka a sendvič diagonálně rozkrojte.

Zdroj: Kupi, What's cooking America