Milujete lahodné polomáčené sušenky? Proslavila je společnost Opavia a dodnes patří mezi nejoblíbenější oplatky všech Čechů. Pečou se už od poloviny 19. století, a dokonce už na začátku 20. století se začaly vyvážet i do zahraničí. Věděli jste, že tyto oblíbené máslové sušenky si snadno můžete upéct i doma? Chutnají fantasticky a jsou naprosto jednoduché. Pojďte si je upéct s námi!
Snad celý národ miluje máslové sušenky s čokoládovou polevou. V roce 1840 je začal vyrábět Kašpar Melichar Fiedor se svou ženou Amálií, kteří první oplatky prodávali z oken svého domu.
Fiedor následně založil továrnu na trvanlivé pečivo v Opavě-Vávrovicích. Rodina Fiedorů patřila mezi zdatné podnikatele a už na začátku 20. století začala firma své oplatky, čajové pečivo a sušenky exportovat do okolních zemí. Fiedorové vlastnili továrnu až do konce druhé světové války. Tehdy byla rodina zakladatelů vysídlena a jejich úspěšný podnik přešel pod národní správu.
Společnost Opavia dnes patří společnosti Mondelēz International, která pokračuje v tradici původních majitelů a nadále vyrábí polomáčené sušenky. Kromě polomáčených sušenek je jméno Fiedorů spjaté ještě s oblíbenou kulatou oplatkou v čokoládě – populární Fidorka svým názvem odkazuje právě na úspěšnou podnikatelskou rodinu.
Upečte si bezlepkové máslové sušenky, které voní po Vánocích a můžete si je ochutit podle sebe. Základní těsto lze ještě vylepšit kokosem, kakaem, skořicí nebo třeba perníkovým kořením – záleží jen na vás, čemu dáváte přednost. Zaručujeme ale, že zmizí během chvilky.
Těsto
Na polevu
Zdroj: Kupi, Opavia