Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Senzační máslové sušenky s lahodnou chutí čokolády: Upečte si domácí polomáčené sušenky

Cala Maffia / Shutterstock.com

Milujete lahodné polomáčené sušenky? Proslavila je společnost Opavia a dodnes patří mezi nejoblíbenější oplatky všech Čechů. Pečou se už od poloviny 19. století, a dokonce už na začátku 20. století se začaly vyvážet i do zahraničí. Věděli jste, že tyto oblíbené máslové sušenky si snadno můžete upéct i doma? Chutnají fantasticky a jsou naprosto jednoduché. Pojďte si je upéct s námi!

Přečtěte si také

Je ohřívání jídla v plastových krabičkách v mikrovlnce škodlivé? Studie hovoří jasně

Polomáčené sušenky jsou tu s námi více než 180 let

Snad celý národ miluje máslové sušenky s čokoládovou polevou. V roce 1840 je začal vyrábět Kašpar Melichar Fiedor se svou ženou Amálií, kteří první oplatky prodávali z oken svého domu.

Fiedor následně založil továrnu na trvanlivé pečivo v Opavě-Vávrovicích. Rodina Fiedorů patřila mezi zdatné podnikatele a už na začátku 20. století začala firma své oplatky, čajové pečivo a sušenky exportovat do okolních zemí. Fiedorové vlastnili továrnu až do konce druhé světové války. Tehdy byla rodina zakladatelů vysídlena a jejich úspěšný podnik přešel pod národní správu.

Společnost Opavia dnes patří společnosti Mondelēz International, která pokračuje v tradici původních majitelů a nadále vyrábí polomáčené sušenky. Kromě polomáčených sušenek je jméno Fiedorů spjaté ještě s oblíbenou kulatou oplatkou v čokoládě – populární Fidorka svým názvem odkazuje právě na úspěšnou podnikatelskou rodinu.

Cookies s čokoládou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Cookies s čokoládou

Cookies s čokoládou jsou lahodné křehké sušenky původem z Ameriky. Jejich příprava je tak jednoduchá, že je zvládnete připravit i se svými dětmi.

Cookies s čokoládou
Bezlepkové máslové sušenky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Bezlepkové máslové sušenky

Upečte si bezlepkové máslové sušenky, které voní po Vánocích a můžete si je ochutit podle sebe. Základní těsto lze ještě vylepšit kokosem, kakaem, skořicí nebo třeba perníkovým kořením – záleží jen na vás, čemu dáváte přednost. Zaručujeme ale, že zmizí během chvilky.

Bezlepkové máslové sušenky

Polomáčené sušenky – recept

Ingredience na 8 porcí:

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 120 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 2–3 lžíce kakaa
  • několik kapek vanilkového extraktu

Na polevu

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g bílé čokolády

Postup:

  1. Do mísy dejte máslo pokojové teploty a vyšlehejte ho s cukrem. Přidejte žloutky a vanilkový extrakt. Chvíli prošlehejte, ať se ingredience hezky spojí.
  2. V druhé míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Promíchejte a přisypte sypkou směs do mísy s máslem a žloutky. Opatrně zamíchejte a za pomoci mixéru mixujte 3–4 minuty na nejnižší otáčky. Těsto pak propracujte ještě ručně, nesmí se rozsypávat.
  3. Odeberte půlku těsta a dejte ho do jiné mísy. Přidejte kakao a pořádně promíchejte, dokud těsto nebude hnědé.
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Těsto na válu rozválejte natenko a libovolným vykrajovátkem vykrojte požadované tvary. Sušenky dejte na plech a nechte mezi nimi asi 1 cm mezeru. Sušenky pečte cca 15 minut dozlatova.
  5. Připravte si polevu. 2 druhy čokolády rozpusťte ve vodní lázni s trochou mléka. Kakaové sušenky namáčejte do bílé polevy a světlé sušenky do tmavé čokolády.

Zdroj: Kupi, Opavia