Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Milka a Oreo mizí z regálů německé společnosti Rewe. V Česku se zatím žádné změny nechystají

monticello / Shutterstock.com

V Německu se zákazníci musí smiřovat s tím, že v oblíbené síti supermarketů Rewe prozatím nezakoupí žádné cukrovinky od značky Mondelez, pod níž spadají oblíbené značky jako Milka nebo Oreo. Důvodem je spor těchto dvou společností, které se mezi sebou neumí alespoň prozatím dohodnout.

Přečtěte si také

Hroznový koláč s vínem: Dokonalá pochoutka, kterou jste ještě nejedli!

Výrobky Mondelez se v Německu přestávají prodávat

Neshody týkající se cenové politiky mezi německým řetězcem Rewe a globální společností specializující se na výrobu cukrovinek Mondelez mají za následek, že některé regály v obchodech zůstávají bez jakékoliv náhrady prázdné.

Příčinou je rozhodnutí výrobce pozastavit dodávky produktů, což má za cíl posílit jeho pozici během jednání o cenách. Společnost Rewe však odmítá přistoupit na některé z podmínek světové společnosti a raději zákazníkům nabídne jiný sortiment.

V České republice spadají pod společnost Rewe supermarkety Billa a Penny.

Za vším je zvýšení cen

Podle dosavadních informací je problém především ve zvýšení cen. Společnost Mondelez, která je americkou nadnárodní firmou, usiluje o zavedení vyšších cen svých produktů, což však německý řetězec Rewe odmítá. Jako taktiku zvýšení vyjednávacího tlaku Mondelez pravděpodobně přerušil dodávky svého zboží do tohoto obchodního řetězce.

Již v minulém roce se společnost Mondelez dostala do podobného sporu s belgickým obchodním řetězcem Colruyt a nedávno se objevily neshody i s nizozemským řetězcem Jumbo. Hlavním bodem těchto sporů je zvyšování cen kakaa, které je pro Mondelez zásadní surovinou. Aktuálně dochází k růstu cen kakaa, což je způsobeno kombinací špatné úrody a zvýšené poptávky po čokoládě.

rblfmr / Shutterstock.com

V Česku se zatím nic neděje

Na místě je proto otázka, zda jsou kvůli podobným sporům ohroženy i české regály. „K situaci řetězce Rewe v Německu se nemohu vyjadřovat. Sortiment v PENNY v České republice přizpůsobujeme přáním a potřebám našich českých zákazníků,“ prozradil pro Kupi mluvčí společnosti PENNY Tomáš Kubík.

„Situaci na trhu v Německu komentovat nebudeme, ale pokud by se podobné změny dotkly i České republiky, budeme zákazníky včas informovat. Problém však není globálního charakteru,“ dodala pak pro Kupi mluvčí společnosti BILLA Dana Bratánková.

Zdroje: Kupi, Retail detail, Essa news