Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Hasicí přístroj nemusí stačit. Jaké protipožární pomůcky si pořídit do domácnosti?

Nopphon_1987 / Shutterstock.com

V souvislosti s požární ochranou staveb musí být každý novější rodinný i bytový dům vybavený hasicím přístrojem s minimálním výkonem podle zákona č. 23/2008 Sb. Kromě toho ale existují i další možnosti, jak majetek před požárem chránit. Podle odborníků velmi pomohou i protipožární dveře nebo detektory kouře. A v poslední době roste i obliba hasicí deky, kterou můžete mít v pohotovosti i v malém bytě nebo na chalupě.

Přečtěte si také

Srovnání vysavačů: Dyson vládne všem, nebo zvládnou to samé i levnější vysavače od konkurence?

Jak vzniku požáru zabránit?

V ideálním případě se snažte požáru zabránit, a to tak, že nebudete bez dozoru nechávat hořící svíčky ani otevřený oheň v krbu nebo při vaření. Stejně tak byste nikdy neměli opouštět domov se zapnutými elektrickými spotřebiči, které mohou snadno zkratovat. Speciální pozornost si zaslouží kuchyňské vybavení včetně trouby, sporáku nebo fritézy, které se mohou snadno vznítit kvůli zapomenutému jídlu.

Základem je hasicí přístroj a detektor kouře

Pokud už požár u vás doma vznikne, například zkratem nebo lidskou chybou, která bývá jeho nejčastější příčinou, je potřeba rychle jednat, izolovat zdroj požáru, evakuovat přítomné osoby a zahájit protipožární opatření. K odhalení požáru slouží především detektory kouře, které by se měly nacházet v každém rodinném nebo bytovém domě zkolaudovaném po 1. 7. 2008. Domácnosti ve starších objektech ho mít nemusí, ale experti jeho pořízení výrazně doporučují.

„Je samozřejmě žádoucí mít v každém domě detektory kouře a hasicí přístroje, díky nimž minimalizujeme škody v případě vzniku požáru,“ řekl pro Kupi Pavel Malý ze společnosti Hastex, která se specializuje na prodej a servis protipožární techniky. A dodal, že pro rychlé uhašení požáru je klíčový hasicí přístroj, který ale musí všichni členové domácnosti umět správně používat.

Nepodceňujte protipožární dveře

Šíření požáru dále zabrání i protipožární dveře. Disponují totiž speciální odolnou konstrukcí, která dokáže oddělit část objektu zasaženou požárem od ostatních prostor. Podle Malého ale musí být pravidelně kontrolovány, aby plnily svoji funkci na 100 procent. A jejich nevýhodou jsou samozřejmě vyšší pořizovací náklady. Za efektivní ochranu majetku ale taková investice určitě stojí.

Nick Beer / Shutterstock.com

Protipožární deka i hasicí sprej

Naopak při malých požárech mohou pomoci i jednoduché a cenově dostupné pomůcky, jako je protipožární deka neboli také plachta či rouška. Zaplatíte za ni maximálně několik stokorun, snadno se s ní pracuje a díky malé velikosti se vejde do každé garsonky či chaty.

Dosud se používala hlavně v průmyslových a komerčních objektech, ale nyní si ji lidé stále častěji pořizují i domů, především kvůli případnému vznícení tuků v kuchyni, nejčastěji ve fritéze. Dostupná je jak ve specializovaných prodejnách, tak na e-shopech. Do garáží, dílen a dalších místností se zvýšeným rizikem požáru si pak můžete pořídit ještě hasicí sprej.

Zdroje: Kupi, Hasičský záchranný sbor ČR