Máte chuť na populární španělskou smaženou sladkost? Přisvojují si ji i Mexičané, ale do Mexika ji přivezli právě Španělé. Dnes budeme dělat slavné churros, kousky smaženého odpalovaného těsta, které se obalují v cukru a podávají se s různými sladkými omáčkami. My si je dnes připravíme podle receptu Josefa Maršálka, protože Pepa k nim dělá vynikající čokoládovou omáčku. Tak pojďme na to!
Pokrmy ze smaženého těsta byly oblíbenou starověkou pochoutkou v celém Středomoří. Předchůdcem churros byly arabské teules, které s sebou přivezli Maurové na Pyrenejský poloostrov.
Maurská okupace Španělska trvala několik staletí a Španělé během této doby přejali i arabské kulinářské zvyklosti. To je případ i zmiňovaných teules. Šlo o pochoutku ze smaženého těsta, které se dělalo z mouky, vody a soli. Teules měly kruhový tvar a smažily se v horkém oleji.
Během staletí Španělé teules trochu vylepšili. Přidali do těsta další ingredience a změnili tvar původních teules na protáhlé hvězdicovité tyčinky. Tuto inovaci hodně ovlivnili španělští pastevci, kteří si tuto smaženou dobrotu brali s sebou na pastviny. Pojmenovali ji jako churros, protože svým tvarem jim připomínala rohy ovcí plemena churro.
Věnečky z odpalovaného těsta jsou oblíbeným zákuskem v českých cukrárnách, vykouzlit je však zvládnete také doma. Ty podle našeho receptu jsou nadýchané, plněné pudinkovým krémem a posypané moučkovým cukrem.
Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka jsou rychlý a skvělý moučník ke kávě, po kterém se u vás doma jenom zapráší. Vsadili jsme na jistotu a máme pro vás recept na ovocné taštičky podle cukrářského mistra.
Odpalované těsto
Na obalení
Čokoládová omáčka
Zdroj: Buchty po ránu, encyklopedie Britannica