Šakšuka je zeleninové jídlo pocházející ze severní Afriky. Můžeme ji s trochou nadsázky označit za africkou verzi našeho leča. Do šakšuky se tak jako do leča dává paprika, rajčata, cibule a vejce. Pikantní chuť jídlu dodává chilli a čerstvý zázvor. Tak si pojďte šakšuku uvařit s námi!
Odkud pochází šakšuka?
Šakšuka pochází ze severní Afriky, konkrétně z Tuniska. Je ale oblíbená v celém regionu – patří mezi tradiční snídaně a obědy v Tunisku, Maroku, Egyptě nebo Libyi. Výraz šakšuka pochází z arabského dialektu a v překladu znamená smíšený. Toto slovo se v severní Africe obecně používá pro označení jakýchkoliv pokrmů, které se připravují smícháním různých ingrediencí.
První recepty na šakšuku se objevují až v 16. století, kdy se z Kolumbie dostaly do Afriky rajčata a papriky. Kromě severní Afriky je toto zeleninové jídlo populární také v Izraeli, Británii nebo ve Španělsku, kde se podává s pikantním chorizem.
Lečo
Lečo je směs zeleniny a vajec. Jedná se o velmi oblíbené jídlo pocházející z Maďarska, které u nás zdomácnělo. Recept je velmi jednoduchý, rychlý a suroviny na něj seženete velmi snadno.
Lečo
Zeleninový tatarák
Tento zdravý zeleninový tatarák se vám zaručeně povede. Jeho příprava je snadná a potřebujete hlavně mrkev, celer a vlašské ořechy.
Zeleninový tatarák
Recept na šakšuku
Ingredience na 4 porce:
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 10 cm čerstvého zázvoru
- olej na smažení
- 1 velká červená paprika
- 1/2 květáku
- 2 velká rajčata
- konzerva cizrny
- sůl a pepř
- chilli
- 4 vejce
- 150 ml zakysané smetany
- čerstvá petrželka
Postup:
- Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte najemno a orestujte je na oleji. Papriku nakrájejte na proužky, květák rozeberte na malé růžičky a společně s paprikou ho přidejte do pánve k základu. Přidejte rajčata a krátce poduste. Osolte, opepřete a přidejte chilli.
- Za chvíli přidejte vařenou cizrnu i s nálevem a duste dalších 8 minut, dokud nebude šťáva hustá. Ve směsi v pánvi poté vytvořte důlky a vyklepněte do nich vejce. Pánev zakryjte pokličkou a nechte vejce uvařit. Krátce před podáváním přidejte zakysanou smetanu s čerstvou petrželkou a nechte ještě chvíli podusit.
Zdroj: Kluci v akci, encyklopedie Britannica