Živáňská pečeně je populárním slovenským jídlem, které dříve nechybělo na žádné slavnostní příležitosti. Připravuje se z naloženého masa a zeleniny, které stačí napíchnout na špíz, zabalit do alobalu a nechat grilovat, případně péct. Na živáňskou pečeni potřebujete 3 druhy masa, ale není to podmínkou, někdo ji připravuje jen z jednoho druhu masa. My však dostali chuť na tradiční živáňskou pečeni a uděláme si ji podle receptu Kluků v akci. Už se nám sbíhají sliny!
Živáňská pečeně je tradičním jídlem slovenské kuchyně a je to také jeden z nejupravovanějších receptů. V originálních receptech se „živáň“ připravuje ze 3 druhů masa, ovšem můžete klidně použít pouze jeden druh a více zeleniny. Vždy záleží jen na vaší chuti a možnostech. Dokonce se uvádí, že každá rodina na Slovensku připravuje živáňskou pečeni úplně jinak.
„Živáň“ byla v 60. a 70. letech minulého století jedním ze slavnostních jídel československé gastronomie. Jak vlastně toto populární jídlo vzniklo? Vděčíme za něj kočovníkům, kteří si na svých cestách běžně připravovali pečené kusy masa. Pekli je v zemi, ve vyhloubených jámách, což byl v minulosti tradiční způsob pečení.
Pro toto oblíbené slovenské jídlo je typické i to, že se peče společně s přílohou – s bramborami. Ovšem není to podmínkou a jako přílohu si k živáňské pečeni můžete dát klidně jen pečivo nebo zeleninový salát.
Kapustnica, to je klasika slovenské kuchyně, která skvěle zasytí. Kapusta ve slovenštině znamená zelí, jde tedy o obdobu naší české zelňačky s klobásou. Tato tradiční hustá polévka bývá součástí tamní štědrovečerní večeře a často se připravuje také na silvestra.
Marináda
Zdroj: Kluci v akci, Můj Rozhlas