Mikrovlnná trouba má pro většinu lidí prosté poslání, péct, ohřívat nebo rozmrazovat. Domácnosti začaly tyto přístroje dobývat už od 70. let minulého století. Jen málokomu doma mikrovlnka chybí. Zatímco pro některé šlo vždy jen o zařízení spojené s přípravou pokrmů, mnoho lidí se nebálo s mikrovlnkou experimentovat. Díky tomu se zjistilo, že má celou řadu dalších využití, která si představíme.
Z citrusových plodů můžete díky mikrovlnce získat více šťávy. Pokud máte jakékoli citrusové plody, dejte je na 30–60 sekund do mikrovlnné trouby, bude mnohem snazší je vymačkat. Obzvláště to pomůže u limetek a citronů, u kterých vám kůrka ztvrdla natolik, že je těžké je zmáčknout.
Když necháte koupené pečivo několik dní ležet v chlebníku, ztvrdne a přestane být vhodné pro konzumaci. Mikrovlnná trouba dokáže vrátit vlhkost zpět do pečiva. Pokud máte chléb tvrdý jako kámen, zkuste ho omotat navlhčenou utěrkou a vložit na chvíli do mikrovlnky. Sice nebude chutnat stejně jako čerstvý, ale bude opět měkký a poživatelný.
Když si koupíte kvalitní med a delší dobu ho nepoužíváte, zkrystalizuje vám a pak je těžší s ním pracovat. Když ho ale na několik desítek sekund vložíte do mikrovlnky, můžete sledovat, jak se začnou tuhé krystalky měnit do tekuté podoby.
Většina lidí si nedovede představit, že by v kuchyni chyběly houbičky, snadno se s nimi myje nádobí a čistí znečištěné povrchy. Houbičku je vhodné pravidelně měnit, protože se zde rychle množí bakterie. Pokud máte ale poslední houbičku a nechce se vám do obchodu pro novou, můžete ji vydezinfikovat. Namočte ji do vody s bílým octem nebo citronovou šťávou, tekutinu vymačkejte a poté houbičku vložte zhruba na minutu do mikrovlnné trouby. Tento proces by měl spolehlivě bakterie zahubit.
Plastová prkénka na krájení jsou užitečná, ale získala si špatnou pověst tím, že přechovávají bakterie snadněji než dřevěná. Pro dezinfekci prkénko důkladně umyjte, otřete citronovou šťávou a vložte na minutu do mikrovlnné trouby.
Jedním z nejneobvyklejších tipů může být sterilizace zahradní půdy. K úspěšnému pěstování zeleniny a květin v domácím prostředí patří půda bez chorob a škůdců. Mikrovlnná trouba může zapařit půdu a zabít bakterie.
Různé kosmetické produkty, jako je řasenka a rtěnka, mohou časem ztvrdnout. Řešením je jejich zahřátí v mikrovlnce na cca 15 až 20 vteřin.
Pokud vás bolí záda, krční páteř nebo třeba svaly na nohou, může vám pomoci nahřátá podložka. Můžete si koupit podložky nebo polštářky určené pro nahřátí v mikrovlnce. Pokud je nemáte, navlhčete ručník příslušné velikosti, srolujte jej do plastového sáčku a minutu nebo dvě zahřívejte.
Ať už bydlíte na ubytovně, nebo se vám jen nechce používat troubu, existuje snadný a rychlý způsob pro přípravu slaniny. Stačí zabalit plátky slaniny do kuchyňských utěrek a dát na 2 až 3 minuty do mikrovlnky. Za chvíli budete mít křupavé plátky, protože ručník nasákne vlhkost ze slaniny.
Abyste si udělali chutné latté, nemusíte chodit až do kavárny. Stačí naplnit sklenici do poloviny mlékem, protřepat a poté na 30 sekund vložit do mikrovlnné trouby. Mléčná pěna do kávy je na světě.
Znáte nějaké další neobvyklé způsoby, jakými může mikrovlnka usnadnit život? Pokud ano, podělte se o ně do komentářů.
Zdroj: Kupi