Tatarská omáčka je oblíbeným dresinkem ke spoustě českých jídel a je oblíbená i v dalších evropských státech. Tato vynikající omáčka z majonézy má zajímavou historii, a dokonce ji prý připravovali už starověcí Římané. Na tatarskou omáčku existuje spousta receptů, které se liší použitými ingrediencemi. My jsme neexperimentovali a zvolili jsme českou klasiku. Tak si ji pojďte udělat s námi!
Přesný původ tatarské omáčky je svým způsobem záhadou. Počátky tatarské omáčky můžeme vysledovat až ke starověkým Římanům, nicméně skutečný původ má pravděpodobně u mongolských válečníkům, známých jako Tataři.
Ti si při svých kočovných výpravách připravovali jogurt z kozího mléka, smíchaný s bylinkami. Během jízdy na koni se tento jogurtový dip trochu srazil, čímž získal hustou konzistenci. A právě takto sražený jogurt je považovaný za předchůdce tatarské omáčky.
Receptura na tatarskou omáčku se vyvíjela po celá staletí. Finální podobu jí dali Francouzi, proslulí výrobou majonézy. První recept na tatarskou omáčku najdeme ve francouzských kuchařkách z 19. století a podle nich se do majonézy přidávaly kapary, worcester, petrželka a nakládaná zelenina. Zajímavostí je, že ji Francouzi nejčastěji kombinovali s tatarským biftekem, který dal omáčce také jméno.
Pokud máte rádi pikantní jídla, určitě vám přijde vhod naše skvělá chilli omáčka. Chuť a pálivost výsledné omáčky záleží na tom, jaký druh chilli papriček použijete.
Teriyaki omáčka dodá naprosto dokonalou chuť steakům, vepřovému i kuřecímu masu. Příprava je rychlá a velmi jednoduchá, pojďte si ji s námi vyzkoušet.
Zdroj: Kupi, Tasting table