Máte chuť na šťavnatou hovězí pečínku? Zkuste si udělat domácí roastbeef! Potřebujete jen kus roštěnce, sůl a pepř. A také se vám k tomuto receptu bude hodit kuchyňský teploměr. Aby byl totiž roastbeef uvnitř krásně šťavnatý a růžový, potřebujete hlídat teplotu. A potom je to brnkačka. Pojďte si roastbeef upéct s námi! Uděláme ho podle receptu Zdeňka Pohlreicha.
Sv. Jiří je považovaný za patrona Anglie a roastbeef se tradičně připravuje právě na jeho svátek. Podle pověsti totiž dostala historicky první roastbeef ve 4. století právě manželka sv. Jiřího na důkaz jeho smrti. Podle jiné pověsti je roastbeef mnohem mladší a vznikl během křížových výprav do Svaté země, kdy si vojáci opékali kusy hovězího masa na bitevním poli.
Obliba roastbeefu stoupla v Anglii v 15. století za vlády krále Jindřicha VII., kdy jeho stráže jedly pravidelně každou neděli po bohoslužbě pečené hovězí maso. Tato tradice se záhy rozšířila po celé Británii a lidé vždy před mší nosívali místním pekařům kusy hovězího masa, které si po skončení bohoslužby dali k obědu. Roastbeef se původně podával se spoustou omáček a dnes jej Britové nejčastěji podávají s yorkshirským pudinkem.
Hledáte lehkou variantu oběda, který zasytí? Zkuste si připravit šťavnaté hovězí kofty s orientální delikatesou – hummusem a lehkým salátkem. Během chvíle vykouzlíte oběd jako z luxusní restaurace.
Loupaná hovězí plec v hrubozrnné hořčici je opravdová lahůdka. Plec se nachází na přední noze býka a řadí se mezi nejjemnější druhy hovězího. Maso má vyšší podíl vazivových tkání, proto se často marinuje nebo také pošíruje. Vychutnejte si hovězí plec v našem receptu.
Hovězí líčka jsou skvělou volbou na sváteční oběd. Dříve byla opomíjená, protože jsou hodně šlachovitá. Ovšem pokud se správně připraví, jsou krásně měkká a šťavnatá. K hovězím líčkům neodmyslitelně patří kořenová zelenina a červené víno. Tak si je pojďte uvařit podle receptu Zdeňka Pohlreicha.
Zdroje: Taková normální kuchařka Zdeňka Pohlreicha, Kupi