Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vytvořte si železné zásoby potravin s dlouhou trvanlivostí a buďte připraveni i na horší časy

VH-studio / Shutterstock.com

V současné nejisté době, kdy musíme často čelit různým problémům a strachům z toho, co přinese zítřek, se čím dál více jedinců uchyluje k hromadění zásob jídla pro případ nouze. I když někteří zůstávají optimističtí, jiní propadají pesimismu. Vytvoření zásob je tak pro ně prozíravým tahem a v případě krize budou vděční za svou připravenost.

Přečtěte si také

Polévka je grunt! Uvařte si „tekuté zlato“, které dodá tělu sílu bojovat proti bacilům

Survivalisté či preppeři

Osoby, které se systematicky chystají na krizové situace, bývají označovány jako survivalisté či preppeři. Tyto termíny vycházejí z anglických slov „survive“ (přežít) a „prepare“ (připravit se). Dříve se tak nazývali především paranoičtí lidé očekávající apokalypsu, ale v dnešní době se přežívání stalo životním stylem mnoha jedinců. Protože nelze s jistotou předpovídat, jak se bude situace doma i ve světě vyvíjet v nadcházejících měsících a letech, je dle takových lidí moudré být připraven.

Netrun78 / Shutterstock.com

Jaké potraviny jsou vhodné?

Základem přípravy je vytvoření tzv. nedobytných zásob – potravin s dlouhou trvanlivostí, které se snadno skladují a z nichž lze rychle uvařit. Mezi ideální potraviny pro budování zásob se řadí zejména konzervované a sušené produkty. Mražené potraviny nejsou vhodné, protože by se v případě výpadku elektřiny rychle zkazily. Soustřeďte se tedy na potraviny, které dlouho vydrží při pokojové teplotě.

Faktory ovlivňující trvanlivost potravin

Na trvanlivost potravin má vliv několik klíčových faktorů – způsob zpracování, balení a skladování. K ideálním metodám zpracování patří dehydratace, lyofilizace, pasterizace a tepelné zpracování. Obal musí být neporušený a vzduchotěsný, aby se k potravině nedostala vlhkost a kyslík. Pro uskladnění sypkých potravin lze použít i objemné vzduchotěsné nádoby. Čím nižší je teplota (bez mrazu), tím delší je trvanlivost. Důležité je také suché a temné prostředí, jelikož vlhkost a přímé sluneční záření mohou potraviny znehodnotit.

Potraviny s nejdelší trvanlivostí

Mezi potraviny s nejdelší trvanlivostí patří:

  • Med – až desítky let
  • Sůl – neomezeně dlouho
  • Cukr – téměř neomezeně dlouho
  • Bílá rýže – až 20 let
  • Celá pšeničná zrna – až desítky let
  • Sušená kukuřice – až desítky let
  • Instantní káva, kakaový prášek a čaj – až desítky let
  • Sušené mléko – až 20 let
  • Instantní potraviny – až desítky let
  • Sušené fazole – až 30 let
  • Ovesné vločky – až 30 let
  • Těstoviny – až 30 let
  • Bramborové vločky – až 30 let
  • Dehydrované ovocné plátky – až 30 let
Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem

Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky

Pro všechny milovníky sladké kuchyně tu máme super rychlý a chutný recept na zapékané těstoviny s tvarohem a jablky. Tento recept si jistě zamilujete.

Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky
  • Luštěniny – 2–3 roky
  • Konzervované maso – 2–5 let
  • Sušené ovoce – 1 rok
  • Ořechy – 6–12 měsíců
  • Hořká čokoláda – 2–5 let
  • Konzervovaný nebo vakuovaný tuňák – 3–5 let po datu minimální trvanlivosti
  • Konzervované ovoce a zelenina – 1–2 roky po datu minimální trvanlivosti
  • Jablka – správně uskladněná mohou vydržet 5 dní až půl roku
  • Brambory – v chladu a temnu vydrží 2 až 5 týdnů
  • Cibule – v suchu a chladu vydrží 1 až 2 měsíce

Datum minimální trvanlivosti a postup při konzumaci zásob

U mnoha potravin nelze skutečnou dobu trvanlivosti přesně předvídat. Jsou známy případy konzumace desítky let starých konzerv z války, které byly stále poživatelné. V takových situacích jde však o nebezpečné riziko. Pokud to okolnosti dovolují, je vždy vhodné řídit se datem minimální trvanlivosti. Kdyby nouze nastala a museli jste začít konzumovat své nedobytné zásoby, vždy začněte s potravinami s nejkratší trvanlivostí a ty nejvíce trvanlivé nechte na konec.

Pár tipů na konec

  1. Rotace zásob – je důležité zásoby průběžně spotřebovávat a doplňovat, aby nepřesluhovala jejich trvanlivost. Vhodné je používat systém „první dovnitř, první ven“.
  2. Pestrost zásob – kromě trvanlivosti je dobré myslet i na pestrost a vyváženost zásob z hlediska výživy. Zásoby by měly pokrývat základní složky jako sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny a minerály.
  3. Zásoby vody – kromě jídla je nesmírně důležité mít i zásoby pitné vody, ideálně až 2 litry na osobu na den. Vodu je třeba skladovat ve tmě a chladu a obměňovat každých 6–12 měsíců.
  4. Mimořádné události – zásoby se budují nejen pro případy osobní krize, ale i kvůli živelným pohromám, blackoutu, válce apod. Pro tyto případy je vhodné mít zásoby až na několik týdnů či měsíců.
  5. Domácí konzervárenství – vlastnoručně zavařené potraviny mohou být cennou součástí zásob. Správně zavařené vydrží i několik let a navíc víme, co obsahují.

Zdroj: Kupi, Vím víc, Měšec