Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Báječný dip z jogurtu a okurky, který je populární po celém světě: Udělejte si pravé řecké tzatziki!

Marian Weyo / Shutterstock.com

Dnes si připravíme jeden z nejoblíbenějších dipů v řecké kuchyni – populární tzatziki. Lahodná a osvěžující omáčka z jogurtu, okurky a bylinek se výborně hodí k různým masovým pokrmům nebo hranolkům. Skvěle doplní i grilované maso. Pokud tzatziki trochu víc naředíte, získáte ještě navíc osvěžující letní polévku. Tak pojďme na to! Je to rychlovka.

Přečtěte si také

Recept na česnekový čaj, který skvěle funguje proti bacilům

Odkud pochází tzatziki?

I když dnes máme tzatziki spojené hlavně s Řeckem, jejich původ není jednoznačný. Podle jedné verze vznikly tzatziki v Indii, kde dodnes připravují dip s názvem raita. Jde o velice podobný pokrm, který se do Řecka údajně dostal přes Persii. Podle této teorie pochází slovo tzatziki z perského slova zhazha, což v překladu znamená směs bylin.

Druhá verze uvádí, že tzatziki vznikly v Turecku. Zde existuje podobné jídlo s názvem cacik. Turecký cacik se ale hodně ředí vodou a strouhané okurky do něj vůbec dávat nemusíte. Do Řecka a na Balkán se tato omáčka dostala díky expanzi Osmanské říše.

Nejstarší zmínka o předchůdci tzatziki je ze 17. století. Najdeme ji v rozsáhlém tureckém cestopise a autor v něm takto označoval jedlé druhy bylin a zeleniny. Turečtí pastevci si těmito bylinami kořenili jogurt a oblíbený dip byl na světě.

Řecký salát
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Řecký salát

Řecký salát je důkazem toho, že když máme po ruce skvělé suroviny, není potřeba velké vaření. V tomto salátu perfektně vynikne chuť letní zeleniny, výborného sýra a oliv, a nesmí chybět jednoduchý dresink. Pojďte si s námi připravit pravý řecký salát a přeneste se alespoň v duchu na břeh moře.

Řecký salát
Řecký gyros v pitě
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Řecký gyros v pitě

Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.

Řecký gyros v pitě

Recept na tzatziki

Ingredience na 5 porcí

  • 350 g pravého řeckého jogurtu
  • 1 lžíce najemno nasekaného kopru
  • 1 lžíce nasekané máty (můžete vynechat)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 300 g salátové okurky
  • 75 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Postup:

  • Oloupejte okurku a nastrouhejte ji nahrubo.
  • V misce smíchejte řecký jogurt s citronovou šťávou a olivovým olejem a důkladně zamíchejte. Dle chuti osolte a opepřete. Přidejte prolisovaný česnek a opět promíchejte.
  • Z nastrouhané okurky pořádně vymáčkněte vodu a přidejte ji do ochuceného jogurtu. Přihoďte nasekaný kopr a zamíchejte.
  • Dejte dip alespoň na hodinu vychladit do lednice. Můžete podávat ke grilovanému masu, gyrosu, k hranolkům a dalším masovým pokrmům.

Zdroj: Kupi, World food history