Zázvor většinu jídel pozvedne na vyšší úroveň gastronomie, a navíc má spoustu benefitů pro naše zdraví. V nadměrném množství ale může být škodlivý. Kolik zázvoru si můžete dát ještě bez obav a jaká denní dávka už může být nebezpečná? Jaké jsou příznaky předávkování zázvorem a kdo by se mu měl vyhnout?
Zázvor je populární koření původem z Asie, které je často využíváno pro své léčebné účinky i skvělou chuť. Nicméně jako většina přírodních produktů i zázvor může být škodlivý, pokud se konzumuje v nadměrném množství. Existuje maximální dávka zázvoru, kterou byste měli dodržovat, abyste se vyhnuli nežádoucím účinkům.
Zázvor je obecně považován za bezpečný, ale je důležité dodržovat doporučené dávkování. Maximální dávka zázvoru se může lišit v závislosti na formě, ve které je konzumován (čerstvý, sušený, ve formě prášku či jako doplněk stravy), v zásadě ale platí, že dospělý člověk by neměl překročit dávku čtyři gramy zázvoru denně. To je přibližně polovina čajové lžičky sušeného zázvoru nebo jedna lžička strouhaného čerstvého zázvoru.
Předávkování zázvorem není běžné, ale může k němu dojít při konzumaci nadměrného množství. Nežádoucí účinky zázvoru byly prokázány při užití více než šesti gramů za den. Mezi příznaky předávkování patří:
Připravte si s námi skvělé a lahodné pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem, které se vám budou přímo rozplývat na jazyku. Náš videorecept vás provede jejich přípravou od začátku až do konce.
Mangová polévka se zázvorem se podává zastudena. Díky čerstvému zázvoru a chilli papričkám má ostřejší chuť, v kombinaci s mangem pak polévka získá exotický nádech. Mango i zázvor jsou zároveň suroviny s vysokým obsahem vitamínů.
Pečený zázvorový čaj je ideální především do chladných dnů, kdy zahřeje, dodá potřebné vitamíny a podpoří obranyschopnost. Navíc chutná naprosto skvěle a připravený jej budete mít dřív, než byste mysleli.
Zázvor obvykle není vhodný pro některé skupiny lidí (případně je potřeba dodržovat nižší dávky). Pozor by si měli dávat lidé spadající do těchto kategorií:
Zdroj: Healthline, UCLA Health, WebMD, NCBI