Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Báječná pochoutka z mrazivé Sibiře: Ochutnejte plněné masové knedlíčky ve tvaru uší!

nesavinov / Shutterstock.com

Už jste někdy ochutnali pelmeně? Jde o tradiční jídlo ruské kuchyně. Jsou to taštičky z nudlového těsta, které se plní mletým masem. Podobné plněné knedlíčky najdete i na Ukrajině nebo v Polsku. Pelmeně začínají být populární i u nás a bylo by škoda neudělat si je i doma. Je to jednoduchý recept a chuťově vás velice mile překvapí. My je také budeme dělat poprvé. Tak do toho pojďte s námi!

Přečtěte si také

Čárový kód má už víc než 50 let. Jak nám „morseovka“ na obalech změnila nakupování?

Sibiřské jídlo s ugrofinským názvem

Aby toho ještě nebylo málo, pelmeně pravděpodobně vznikly v Číně už před více než 5000 lety. Jejich předchůdci byly novoroční knedlíčky jiaozi. Dnes jsou tyto těstovinové taštičky, plněné masem, tradičním jídlem ruské kuchyně. Poprvé se objevily u původních obyvatel Sibiře. Proč ale jejich pojmenování pochází z ugrofinských jazyků, není známé. Můžeme jen uvést, že pelmeně v překladu z ugrofinštiny znamenají doslova „ušní chléb“.

Do širšího povědomí se pelmeně dostaly ve 13.–15. století, kdy je na Sibiři poprvé ochutnali ruští cestovatelé. V průběhu 15. století tak dochází k rozšíření masových knedlíků i do větších ruských měst. Jedny z prvních dokladů o vaření pelmení pak máme z poloviny 15. století z Novgorodu. Je zajímavé, že až do 30. let 19. století nenajdeme v žádné ruské kuchařce recept na pelmeně.

Chřestové taštičky z listového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chřestové taštičky z listového těsta

Receptů na dobroty z listového těsta není nikdy dost. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit chřestové taštičky, které zvládne i úplný kuchtík začátečník. Voní po tymiánu a báječně chutnají!

Chřestové taštičky z listového těsta
Lasagne se špenátem a mozzarellou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Lasagne se špenátem a mozzarellou

Lasagne se špenátem a mozzarellou jsou super tipem pro všechny, kdo milují italskou kuchyni. Díky vrstvě bešamelu, mozzarelly a parmazánu jsou tak chutné, že u jednoho kousku nezůstanete.

Lasagne se špenátem a mozzarellou
Tagliatelle s avokádem a koriandrem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tagliatelle s avokádem a koriandrem

Tagliatelle s avokádem a koriandrem jsou na přípravu velmi jednoduché. Avokádová pasta s česnekem a bylinkami je zdravá a chuťově výborná. Vyzkoušejte si tento recept připravit třeba jako lehkou večeři.

Tagliatelle s avokádem a koriandrem

Zato o nich z této doby najdeme zmínky z dobových časopisů a slovníků, kde byly považované za exotické jídlo, které přišlo ze Sibiře. Chvíli trvalo, než se pelmeně staly oblíbeným ruským jídlem. Jeho popularitě značně pomohl rozvoj dopravy v 60. letech 19. století. Tenkrát došlo k přílivu obyvatel do ruských měst a tito lidé s sebou přivezli i své regionální speciality, které se začaly mísit s místními kuchyněmi.

natalia bulatova / Shutterstock.com

Recept na pelmeně

Ingredience na 4 porce:

Těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 125 ml vody
  • zakysaná smetana a rozehřáté máslo k podávání

Masová náplň

  • 500 g mletého masa
  • 1–2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte mouku, vejce, sůl a vodu. Vypracujte pevné, hladké těsto a nechte ho 30 minut odpočinout.
  2. K mletému masu přidejte nadrobno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Promíchejte a ochuťte solí a pepřem.
  3. Těsto vyválejte na co nejtenčí placku a vykrajujte z ní tvořítkem (průměr cca 8 cm) kolečka. Doprostřed kolečka dejte lžičku náplně. Náplň zabalte do těsta a okraje pořádně přimáčkněte k sobě, aby náplň nevytekla.
  4. Dejte do hrnce vařit vodu a lehce ji osolte. Pelmeně dejte do mírně vroucí vody a vařte asi 5 minut. Jakmile vyplavou, jsou hotové. Podávejte se zakysanou smetanou a zakapané rozpuštěným máslem.

Zdroj: Kupi