Už jste někdy ochutnali pelmeně? Jde o tradiční jídlo ruské kuchyně. Jsou to taštičky z nudlového těsta, které se plní mletým masem. Podobné plněné knedlíčky najdete i na Ukrajině nebo v Polsku. Pelmeně začínají být populární i u nás a bylo by škoda neudělat si je i doma. Je to jednoduchý recept a chuťově vás velice mile překvapí. My je také budeme dělat poprvé. Tak do toho pojďte s námi!
Aby toho ještě nebylo málo, pelmeně pravděpodobně vznikly v Číně už před více než 5000 lety. Jejich předchůdci byly novoroční knedlíčky jiaozi. Dnes jsou tyto těstovinové taštičky, plněné masem, tradičním jídlem ruské kuchyně. Poprvé se objevily u původních obyvatel Sibiře. Proč ale jejich pojmenování pochází z ugrofinských jazyků, není známé. Můžeme jen uvést, že pelmeně v překladu z ugrofinštiny znamenají doslova „ušní chléb“.
Do širšího povědomí se pelmeně dostaly ve 13.–15. století, kdy je na Sibiři poprvé ochutnali ruští cestovatelé. V průběhu 15. století tak dochází k rozšíření masových knedlíků i do větších ruských měst. Jedny z prvních dokladů o vaření pelmení pak máme z poloviny 15. století z Novgorodu. Je zajímavé, že až do 30. let 19. století nenajdeme v žádné ruské kuchařce recept na pelmeně.
Receptů na dobroty z listového těsta není nikdy dost. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit chřestové taštičky, které zvládne i úplný kuchtík začátečník. Voní po tymiánu a báječně chutnají!
Zato o nich z této doby najdeme zmínky z dobových časopisů a slovníků, kde byly považované za exotické jídlo, které přišlo ze Sibiře. Chvíli trvalo, než se pelmeně staly oblíbeným ruským jídlem. Jeho popularitě značně pomohl rozvoj dopravy v 60. letech 19. století. Tenkrát došlo k přílivu obyvatel do ruských měst a tito lidé s sebou přivezli i své regionální speciality, které se začaly mísit s místními kuchyněmi.
Těsto
Masová náplň
Zdroj: Kupi