Čelíte teď tíživé životní situaci a zbývá vám na jídlo jen pár korun? Nebojte se, nejste první ani poslední. Časy nebudou špatné napořád, jen teď musíte zatnout zuby a šetřit, kde se dá. Bohužel i na jídle. To však neznamená, že byste měli dávat svým dětem nekvalitní stravu. Kvalitní potraviny koupíte i levně, ba dokonce mnohdy levněji než ty nekvalitní. Jak se dá s nízkým rozpočtem vyžít? Kde a jak nakupovat a co vařit?
Vše, co budete na vaření potřebovat, si z nich vyberete levněji, ale taktéž vám pomohou i s vašimi neřestmi. Pokud ujíždíte na sladkostech, vínu či jiných drahých pochoutkách, v rámci šetření byste si je měli odpustit – pokud to však nezvládnete, pořídíte je alespoň v akci.
Letáky dnes standardně chodí do schránky. Pokud tomu tak ovšem u vás není anebo máte na schránce nálepku „nevhazovat letáky“, nezoufejte – pomůže vám nákupní rádce Kupi.cz či jeho mobilní aplikace, v níž si všechny akce v obchodech prohlédnete přehledně na jednom místě.
Čelíte-li krizovému období, kdy musíte rodině výrazně utáhnout opasek, dopředu si všechno naplánujte. Vezměte si papír a na každý den či týden si rozepište, co budete potřebovat nakoupit. Svůj týdenní jídelníček pak můžete pohodlně uzpůsobit i podle toho, co je zrovna v akci – a zároveň se i vyhnete okamžikům, kdy nemáte co na oběd, a tak se uchylujete k nečekanému nákupu, či dokonce objednávce potravin.
Pokud chcete ušetřit, připravte se na to, že nad vařením a přípravou jídla nejspíše strávíte více času než doposud. Třebaže nemusíte mít rádi ohřívané jídlo, navařit si na více dní dopředu je přece jenom ekonomičtější. A nezapomeňte i na recepty, které vám pomohou využít zbylé suroviny – s vajíčky a zeleninou vám například pomohou slané quiche či lečo.
Že nevíte, co vařit pořád dokola? Inspirujte se v obchodech! Například rozličné saláty, třeba ten bulgurový, jehož 200 g pořídíte za cca 30 Kč. Pokud si jej však připravíte doma, získáte o dost větší porci za mnohem menší cenu. Vezměte bulgur (případně kuskus, který taktéž na objemu výrazně nabude), přisypte zeleninu, vajíčka či trochu kuřecího – a je hotovo. Během chvilky získáte mnoho jídla za nízkou cenu, na dlouho a s nespočtem variací.
Vraťte se do dětství a zavzpomínejte. Nebyly fazole nakyselo s plátkem chleba vaším oblíbeným jídlem? U mnohých tomu tak určitě bylo! A co teprve hrachová kaše nebo čočka? Že vás luštěniny nadýmají? Červená čočka určitě nebude, a navíc je hotová za pár minut. A drahá také není. K tomu přidejte vajíčko a máte chutné a hlavně po výživové stránce dokonale vyvážené jídlo.
Budete překvapeni, ale až na výjimky jsou značkové a neznačkové výrobky srovnatelné. Většinu věcí kupujeme ze zvyku, ale změna je život – a v tomto případě znamená i peníze navíc. Přitom privátní značky supermarketů kladou důraz především na cenu a kvalitu produktů.
Jak si vyrobit domácí pribináček? Tento legendární tvarohový dezert se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás naučíme, jak si takový pribináček vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.
Pokud nejste alergičtí na laktózu, je tvaroh superpotravinou přesně pro vás – je totiž plný bílkovin, má málo tuku a lze ho připravit na slaný i sladký způsob. Naslano jej uplatníte coby základ mnohých pomazánek, o kterých si ještě povíme více. A nasladko? Pokud vy či vaše děti milujete Pribináček, není nic snazšího než vyšlehat tvaroh s pudinkem a případně trochou smetany – a výživná pochoutka je na stole!
Hodně pomazánek! Ty nejzdravější jsou z již zmíněného tvarohu, jehož vaničku seženete i do 20 Kč – a ze dvou takových přitom získáte i půl kila pomazánky! A co k němu? Sáhněte třeba po rajčatech, pažitce, křenu, cibulce či rybičkách. Ano, i sardinky či tresčí játra mohou vašemu rozpočtu napomoci, natož pak jsou-li ve slevě.
Naprosto luxusní pomazánka se dá nicméně vyrobit i z tvarohu a cizrny, kterou taktéž koupíte velmi levně – a to buď sušenou, nebo konzervovanou. Ta sušená je levná a je jí hodně, před použitím ji však musíte nechat namáčet. Cizrnu konzervovanou naopak rovnou hodíte do mixéru, přidáte tvaroh, vajíčka, koření – a zdravá příloha je připravena!
Vajíčková pomazánka s tvarohem, kopřivou a pažitkou je typicky jarní recept, který se naprosto hodí k Velikonocům. Ideální způsob, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka, i tip na rychlou svačinu nebo večeři.
Krémové polévky, jako je brokolicová, dýňová či celerová, jsou nejen velmi chutné, nýbrž také výborně zasytí, a navíc jich uvaříte opravdu hodně. A pokud vám chybí chuť masa, stavte se u řezníka a kupte kuřecí skelet – seženete jej do 50 Kč, ale vývar, který z něj vykouzlíte, bude rozhodně stát za to!
Zdroj: kupi.cz, neviditelni.org