Milujete smažená jídla a nedokážete se jich vzdát? Ani nemusíte! Existuje totiž zdravá varianta smažení, při které nepoužijete ani kapku oleje – horkovzdušná fritéza! Její hlavní výhodou je zdravé smažení, při kterém není olej vůbec potřeba. Uděláte v ní skutečně cokoliv, od smažených jídel až třeba po filet z lososa. To vše zdravě, rychle a bez přepalování tuků. Pojďte si udělat 5 našich nejoblíbenějších receptů právě z horkovzdušné fritézy!
Kuřecí nugetky
Oblíbené kousky kuřete v trojobalu milují i děti. Ochutnejte je z horkovzdušné fritézy – chutnají fantasticky i bez smažení.
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsních řízků
- 150 g kukuřičných lupínků
- 2 vejce
- 80 g mouky
- 2 lžičky mleté papriky
- 2 lžičky česnekového prášku
- sůl a pepř
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte na kousky. Do většího talíře rozklepněte 2 vejce a rozšlehejte. V dalším talíři smíchejte mouku s česnekovým práškem, mletou paprikou, solí a pepřem. Kukuřičné lupínky válečkem trochu nadrťte.
- Kuřecí kousky obalte v mouce, následně ve vejcích a na závěr v kukuřičných lupíncích.
- Fritézu si nastavte na 200 °C a na 12 minut. Smažte vícekrát, aby se vám nugetky k sobě nelepily.
Kuřecí nugetky s ledovým salátem
Domácí kuřecí nugetky, které chutnají lépe než ty z fastfoodu, si jistě zamiluje celá rodina. A navíc máte pod kontrolou jejich výrobu i kvalitu použitého masa.
Kuřecí nugetky s ledovým salátem
Kuřecí řízek v jogurtu
Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu musíte rozhodně vyzkoušet. Marinádu si můžete ochutit podle našeho receptu, případně si ji připravte tak, jak ji máte rádi. Každopádně vám garantujeme, že tyhle řízky budete chtít dělat pořád dokola.
Kuřecí řízek v jogurtu
Losos s petrželovými brambory
Losos je jedna z nejoblíbenějších ryb u nás díky své jemné chuti a velmi malému množství kostí. Tato verze s petrželovými brambory je skvělým tipem na rychlý a zároveň zdravý oběd nebo večeři. Jemné rybí maso dokonale doplňují šťouchané brambory provoněné svěží petrželí. Pojďte si s námi toto jídlo připravit.
Losos s petrželovými brambory
Domácí steakové hranolky
Vyzkoušejte zdravější variantu hranolek, budou krásně křupavé i bez smažení ve friťáku.
Ingredience:
- 800 g brambor
- olivový olej
- sůl a pepř
- sušený česnek
- uzená paprika
Postup:
- Rozehřejte fritézu na 200 °C.
- Brambory oloupejte a nakrájejte je na hranolky – ideálně cca 2 cm široké. Dejte je do mísy, zakápněte olivovým olejem a přidejte koření. Důkladně promíchejte.
- Okořeněné hranolky dejte do horkovzdušné fritézy a pečte při 200 °C asi 25 minut. Po uplynutí poloviny času košíkem zatřepejte, aby se hranolky pootočily.
stockcreations / Shutterstock.com
Losos s citrusovou marinádou
Z horkovzdušné fritézy chutná báječně i ryba. Zkuste třeba lososa!
Ingredience na 2 porce:
- 600 g lososa
- 1/2 citronu
- 1/2 pomeranče
- 1 lžička himalájské soli
- špetka pepře
- 1/2 lžíce medu
- 6 lžic kvalitního olivového oleje nebo ghí
- kousek másla
Postup:
- Lososa naporcujte na filety. V míse smíchejte olivový olej, šťávu z citronu a pomeranče, med, špetku soli a pepře. Míchejte, dokud se všechny ingredience krásně nespojí.
- Ve směsi namočte ze všech stran plátky lososa a nechte je 30 minut marinovat.
- Zapněte si fritézu a nechte 1 minutu předehřát fritovací košík. Lososa položte do nahřátého košíku kůží dolů, nastavte teplotu na 160 °C a pečte asi 10 minut – doba pečení ovšem záleží na velikosti filetu, proto rybu průběžně kontrolujte.
- Na hotového lososa hned dejte kousek másla a posypte špetkou soli.
Smažený sýr
Smažák je zlatá česká klasika. Když ho budete dělat zdravě ve fritéze, můžete si ho dopřávat každý den!
Ingredience na 2 porce:
- 400 g sýru gouda
- 2 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžíce hladké mouky
Postup:
- Sýr nakrájejte asi na 1 cm silné plátky. Připravte si trojobal – do jednotlivých misek dejte rozšlehaná vejce, mouku a strouhanku. Fritézu předehřejte na 200 °C.
- Plátek sýra obalte v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance.
- Obalený sýr dejte do předehřáté fritézy na cca 10 minut. Pokud po uplynutí této doby není sýr hotový, nechte jej ještě péct a pravidelně kontrolujte.
BearFotos / Shutterstock.com
Křupavá kuřecí křidélka
Krásně křupavá kuřecí křidélka jsou skvělým pohoštěním i pro návštěvy. Vyzkoušejte je ve fritéze a už je nebudete dělat jinak!
Ingredience na 4 porce:
- 1,5 kg kuřecích křídel
- 2 lžíce bílého jogurtu řeckého typu
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžičky himalájské soli
- pepř podle chuti
- další koření podle vaší chuti – chilli, sušený česnek, koření na kuře
Postup:
- Kuřecí křidélka přeřízněte v kloubu napůl. V míse připravte marinádu – smíchejte jogurt s uzenou paprikou, solí a pepřem. Křidélka obalte ve směsi a dejte na 2 hodiny do lednice marinovat.
- Předehřejte si fritézu na 200 °C a křidélka pečte z každé strany 10 minut.
Zdroj: Kupi.cz