Koblihy máme spojené především s masopustem. Ovšem můžeme si je udělat kdykoliv během roku! Nám domácí koblihy chutnají více než z obchodu. Pokud se jejich přípravy bojíte, tak vás uklidníme – na koblihách není vlastně nic složitého. Stačí jen nechat pomalu nakynout těsto a v průběhu kynutí jej pravidelně promísit. Volbu náplně necháme už zcela na vás. My zvolili meruňkový džem. Tak si je pojďte usmažit s námi!
Kdy se objevily koblihy?
První koblihy připravovali už starověcí Římané a Řekové. Koulím smaženého těsta říkali „globuli“, což v překladu znamená kulička. Plnili je nejčastěji mákem nebo medem. Kromě Evropy najdeme podobné doklady o smažení těsta také z osad prehistorických indiánů. Koblihy, jak je známe dnes, poprvé usmažila v roce 1690 rakouská pekařka Cäcilie Krapf ve Vídni. Bylo to během masopustu.
Pochoutka všem tak chutnala, že se koblihám začalo podle její tvůrkyně říkat krapfen. Z Vídně pak doputovaly koblihy až k nám. Zajímavá je i druhá verze o původu koblih. Koblihy prý údajně v roce 1750 poprvé upekl neznámý berlínský cukrář. Chtěl připravit něco sladkého pro německé vojáky a napadlo ho udělat moučník ve tvaru dělové koule. Tenkrát ještě nebyly plněné marmeládou.
Moravské vdolečky
Vdolečky s povidly a tvarohem, zdobené drobenkou, jsou oblíbenou dobrotou podávanou hlavně na svatbách a oslavách, tradičně pečenou především na Moravě. Připravte si tyto nadýchané malé koláčky doma, s naším receptem to jistě zvládnete.
Moravské vdolečky
Bavorské vdolky
Bavorské vdolky jsou výtečný smažený dezert, podávaný s povidly a tvarohem. Jde vlastně o alternativu koblížků s velmi dobře vyladěnou chutí a doslova se rozpadají na jazyku. Jejich příprava je navíc velmi jednoduchá a zvládnou je i začátečníci.
Bavorské vdolky
Donuty z hořké čokolády
Křupavé čokoládové donuty, to je lahodná pochoutka, kterou zvládne připravit každý. Tyto dobroty ve tvaru koblížků jsou ideální, když máte chuť na něco sladkého, ale nechcete péct nebo dělat nic moc složitého.
Donuty z hořké čokolády
Tipy pro perfektní koblihy od Josefa Maršálka
- Aby vaše koblihy byly křehké a měly typický světlý proužek, potřebujte na ně spíše řidší těsto.
- Těsto nechte velmi pomalu kynout a každých 30 minut ho propracujte – tím těsto zpevníte.
- Koblihy smažte v hluboké pánvi a nalejte do ní minimálně 4 cm oleje. Olej ideálně rozpalte na 165–170 °C.
- Koblihy vkládejte do pánve horní stranou dolů. Smažte 2–3 minuty z každé strany.
- Ideálně naplňte koblihy až po usmažení – vyhnete se riziku, že vám vyteče náplň.
pessak / Shutterstock.com
Recept na koblihy
Ingredience na 25 porcí:
- 30 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 4 žloutky
- kůra z 1/2 poloviny citronu
- špetka soli
- 4 lžíce rumu
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 250 g džemu
- olej na smažení
- cukr moučka na posypání
Postup:
- V hrnku promícháme trochu mléka, rozdrobené droždí a lžičku cukru. Uložíme na teplé místo (například k topení), kde necháme vzejít kvásek.
- Mouku dáme do mísy, přidáme žloutky, zbylý cukr, nastrouhanou kůru z 1/2 bio citronu, rum, špetku soli, kvásek, zbylé mléko a promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme nelepivé těsto.
- Těsto zakryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.
- Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném válu z něj vyválíme 2 stejné pláty cca 1 cm vysoké. Na první plát vykrajovátkem (případně pomocí sklenice) vykrájíme kolečka.
- Do středu každého kolečka dáme trochu džemu dle chuti. Do druhého plátu vykrajujeme kolečka také a poté jimi přiklopíme kolečka s džemem. Okraje koleček důkladně slepíme k sobě.
- Koblihy položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout dalších 10–20 minut.
- Poté je smažíme v hrnci v dostatečné vrstvě oleje (cca 4–5 cm) dozlatova a po 1–2 minutách obrátíme.
- Vyjmeme z hrnce a na ubrousku necháme odsát přebytečný tuk. Před podáváním pocukrujeme.
Zdroj: Kupi, Peče celá země