Jak se říká, polévka je grunt. A dobrých receptů na polévku není nikdy dost. Dnes si připravíme rychlou frankfurtskou polévku. A věřte nebo ne, je to ryze česká polévka! Pojmenovali jsme ji podle frankfurtských párků, které do polévky dáváme. Proslavily ji hlavně české bufety, závodní a školní jídelny. My už ji dlouho nevařili, tak si ji pojďte připravit s námi!
I když by se podle názvu mohlo zdát, že vznikla v Německu, jde o český „vynález“. Až na použitou uzeninu. Slavné frankfurtské párky se ve Frankfurtu připravovaly už v 15. století. Lidé je dělali pouze z libového masa a jejich popularita byla tak vysoká, že je ve Frankfurtu začali vyrábět ve velkém. Němečtí přistěhovalci je přivezli i do Ameriky, kde se staly základem pro oblíbený hot dog.
K nám se frankfurtské párky dostaly z Rakouska, kde je začal vyrábět lahůdkář Johann Georg Lahner. Recept měl sice přímo z Frankfrurtu, ale své párky začal označovat jako vídeňské. Ale Češi se nedali ošidit, a i když k nám přišly vídeňské párky, polévku jsme přece jen pojmenovali po pravých frankfurtských párcích.
Bramborová krémová polévka chutná podobně jako bramborová kaše. Úžasně se rozplývá na jazyku, je dokonale jemná, a její příprava je navíc velmi jednoduchá.
Bramboračka ze sušených hub je polévkou, která nádherně voní houbami, skvěle zasytí a její přípravu zvládne úplně každý. Nejlépe chutná, když si ji připravíte ze sušených hub, ale v sezoně ji klidně uvařte i z těch čerstvých.
Zdroj: Kupi