Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Uvařte si vývar na vídeňský způsob! Milovala ho i císařovna Sisi

Olga Larionova / Shutterstock.com

Pro rakouskou kuchyni je jednou z nejtypičtějších ingrediencí hovězí maso. Připravuje se na různé způsoby. Velmi oblíbené je vařené hovězí, které bylo v minulosti vůbec nejrozšířenější. A svou popularitu si zachovalo dodnes. Budeme se toho držet i my a připravíme si klasiku z vařeného hovězího masa – tafelspitz, hustý vývar z masa a zeleniny. Tak pojďme na to! Měl ho rád i císař František Josef I.

Přečtěte si také

Při zkoušení jsem omylem zašpinil(a) oblečení, musím si ho koupit?

Oblíbené jídlo rakouské kuchyně

Vařené hovězí maso patří mezi oblíbené ingredience vídeňské kuchyně. Již od středověku mělo hovězí maso velký význam v jídelníčku všech společenských vrstev rakouského obyvatelstva. V 18. století, za vlády Marie Terezie, zažilo vařené hovězí maso velký boom. Nechybělo na žádné slavnosti ani rautu. V 19. století bylo také pravidelnou součástí jídelníčku císařské rodiny.

V průběhu 19. století vznikl také tafelspitz. Poprvé ho připravili v hotelu Sacher, kde ho ochutnal i císař František Josef I. Vývar s hovězím masem a sezónní zeleninou se stal záhy oblíbeným jídlem císařského páru, které jim pravidelně připravovali i v císařské kuchyni.

Obložený vývar
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Obložený vývar

Hovězí, slepičí nebo kuřecí? Ať už si vyberete jakýkoli poctivý vývar, máme pro vás nápad, jak jej podávat. Váš oblíbený vývar můžete jednoduše obložit – obložený vývar totiž není nic jiného, než lahodná tekutina se vším, co máte rádi. Jak na něj?

Obložený vývar
Vývar z morkových kostí
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Vývar z morkových kostí

Hovězí vývar z morkových kostí vám skvěle poslouží nejen jako výživná polévka, ale perfektně se hodí i jako základ pro výrobu omáček. Poctivý vývar, který necháte táhnout několik hodin, vás kromě výborné chuti odmění také množstvím minerálů a dalších tělu prospěšných látek.

Vývar z morkových kostí
Hovězí vývar s morkovými knedlíčky
Čas přípravy: 4 hod 30 min Obtížnost: Střední

Hovězí vývar s morkovými knedlíčky

Hovězí vývar s morkovými knedlíčky a kořenovou zeleninou je výtečná polévka, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Knedlíčky připravené z morkových kostí jsou naprostou delikatesou, která zaujme.

Hovězí vývar s morkovými knedlíčky

První zmínka o tafelspitzu je z roku 1893. Jako příloha se k němu dříve podávala bramborová kaše, makarony nebo jablečný křen. Oblíbenou přílohou je k němu i pečivo. Tafelspitz je dodnes základem rakouské kuchyně a můžete ho připravit z nejrůznějších ingrediencí. Záleží vždy jen na vašich chuťových preferencích.

Magnago / Shutterstock.com

Recept na tafelspitz

Recept na 4 porce:

  • 1 kg hovězího masa (špička, květová špička)
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • 1 lžička sádla
  • 2 mrkve
  • 1/4 bulvy celeru
  • 1 menší petržel
  • 2 snítky hladkolisté petžele
  • 5 snítek pažitky
  • 6 kuliček celého pepře
  • 2 lžičky soli

Houskový křen

  • 1 den stará houska
  • 150 ml hovězího vývaru
  • špetka muškátového květu
  • nastrouhaný křen
  • špetka soli

Postup:

  1. Hovězí maso vložte do velkého hrnce. Zalijte ho vodou tak, aby bylo maso ponořené, a maso vyjměte. Vodu osolte lžičkou soli a přiveďte k varu. Maso vložte do vroucí vody a nechte 2 hodiny zvolna vařit na mírném plamenu. Prvních 30 minut sbírejte pěnu na hladině. Když se pěna přestane objevovat, přidejte bobkový list a pepř.
  2. Připravte si houskový křen. Housku ostrouhejte na struhadle tak, abyste ji zbavili kůrky. Střídku housky nakrájejte na plátky, dejte ji do rendlíku, zalijte vývarem, osolte a za stálého míchání vařte, dokud nevznikne jemná a hustá kaše. Dochuťte strouhaným křenem a muškátovým květem.
  3. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji napůl a zprudka ji opečte na pánvi s tukem, dokud cibule nebude mít hnědou barvu. Poté očistěte zbylou zeleninu, nakrájejte ji na větší kousky a dohromady s opečenou cibulí a petrželkou ji přidejte do hrnce k masu. Vařte cca další hodinu. Vyvařenou vodu dolévejte studenou vodou.
  4. Jakmile je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a vývar sceďte. Polévku osolte, maso nakrájejte přes svalová vlákna na plátky a dejte do talíře společně se zeleninou z vývaru. Zalijte vývarem. Nasekanou pažitkou posypte maso.

Zdroj: Kupi