Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Báječná smažená dobrota, která vznikla v Maďarsku: Připomíná pizzu a dává se na ni česnek, kečup a sýr

Marian Weyo / Shutterstock.com

Máme pro vás tip na super večeři! Nepatří k úplně těm nejzdravějším, ale jednou za čas to určitě není na škodu. Uděláme si oblíbený langoš! Většina z nás ho má spojený s rychlým občerstvením na nejrůznějších akcích. Langoš milujeme s kečupem, ale v zemi, kde vznikl, ho mají nejraději se zakysanou smetanou. Už nebudeme dále zdržovat a jdeme na to, ať vám stihne nakynout těsto!

Přečtěte si také

Vůně luxusního bydlení: Svíčky zavřete do šuplíku, voňavé a zdravé ovzduší doma vytvoříte jinak

Odkud pochází langoš?

Oblíbené smažené placky z kynutého těsta pochází z Maďarska. Můžeme je označit za nejstarší maďarské jídlo. Langoše se totiž původně připravovaly z chlebového těsta. Lidé si při pečení chleba vždy trochu těsta odložili stranou, vytvarovali z něj malé placky a ty si pekli v pecích ke snídani. Na tento způsob přípravy odkazuje i sám název langoš – je odvozen z maďarského slova láng, což znamená plamen.

Když lidé přestali s domácím pečením chleba, začaly se langoše smažit a vzniklo z nich oblíbené pouliční jídlo. V Maďarsku bylo k dostání ve velkých městech, kde ho nabízeli majitelé menších podniků.

Langoše můžete mít s jakoukoliv příchutí. U nás je nejoblíbenější varianta s kečupem a sýrem. V Maďarsku je zase populární langoš se zakysanou smetanou a česnekem.

Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Pivovarský tokáň
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Pivovarský tokáň

Pivovarský tokáň, to je skvělá chuť maďarského guláše s jednoduchou přípravou. Objevte autentickou chuť tohoto pokrmu pocházejícícho z maďarské kuchyně a pochutnejte si na neotřelé kombinaci bůčku, piva a papriky.

Pivovarský tokáň

Langoš – recept

Ingredience na 6 porcí:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 brambora
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení
  • kečup
  • strouhaný sýr
  • česnek na potření

Postup:

  1. Mouku, cukr a sůl promíchejte v míse. Uprostřed vytvořte důlek a přidejte asi 2/3 mléka s droždím. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek (asi 20 minut v teple).
  2. Ke kvásku přidejte zbylé mléko, strouhaný vařený brambor a olej. V robotu nebo s pomocí vařečky vypracujte řidší těsto. Ze začátku bude hodně lepit, po chvíli hnětení se s ním ale bude pracovat dobře. Klidně přidejte mléko nebo naopak mouku navíc, podle citu.
  3. Vypracované těsto zakryjte a nechte vykynout 60 minut. Poté ho rozdělte na 6 dílů (pro větší langoše, nebo 8 až 10 pro langoše menších rozměrů) a každý vytvarujte do tvaru kulatého bochánku. Bochánky potřete olejem a nechte chvíli odpočinout.
  4. V kastrolu nebo vysoké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje. Pracovní desku i ruce si potřete trochou oleje. Každý bochánek v ruce vytvarujte do tvaru langoše a před samotným smažením jej nechte ještě chvíli odpočinout.
  5. Langoše smažte v rozehřátém oleji z obou stran pěkně dozlatova. Smažené je poté přeneste na papírový ubrousek, kde je zbavíte přebytečného tuku. Ještě horké je potřete česnekem, kečupem a posypte nastrouhaným sýrem.

Zdroj: Kupi, Hungary today, Taste atlas