Máme pro vás tip na super večeři! Nepatří k úplně těm nejzdravějším, ale jednou za čas to určitě není na škodu. Uděláme si oblíbený langoš! Většina z nás ho má spojený s rychlým občerstvením na nejrůznějších akcích. Langoš milujeme s kečupem, ale v zemi, kde vznikl, ho mají nejraději se zakysanou smetanou. Už nebudeme dále zdržovat a jdeme na to, ať vám stihne nakynout těsto!
Odkud pochází langoš?
Oblíbené smažené placky z kynutého těsta pochází z Maďarska. Můžeme je označit za nejstarší maďarské jídlo. Langoše se totiž původně připravovaly z chlebového těsta. Lidé si při pečení chleba vždy trochu těsta odložili stranou, vytvarovali z něj malé placky a ty si pekli v pecích ke snídani. Na tento způsob přípravy odkazuje i sám název langoš – je odvozen z maďarského slova láng, což znamená plamen.
Když lidé přestali s domácím pečením chleba, začaly se langoše smažit a vzniklo z nich oblíbené pouliční jídlo. V Maďarsku bylo k dostání ve velkých městech, kde ho nabízeli majitelé menších podniků.
Langoše můžete mít s jakoukoliv příchutí. U nás je nejoblíbenější varianta s kečupem a sýrem. V Maďarsku je zase populární langoš se zakysanou smetanou a česnekem.
Hovězí guláš
Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.
Hovězí guláš
Pivovarský tokáň
Pivovarský tokáň, to je skvělá chuť maďarského guláše s jednoduchou přípravou. Objevte autentickou chuť tohoto pokrmu pocházejícícho z maďarské kuchyně a pochutnejte si na neotřelé kombinaci bůčku, piva a papriky.
Pivovarský tokáň
Langoš – recept
Ingredience na 6 porcí:
- 400 g hladké mouky
- 250 ml polotučného mléka
- 1 brambora
- 20 g droždí
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- olej na smažení
- kečup
- strouhaný sýr
- česnek na potření
Postup:
- Mouku, cukr a sůl promíchejte v míse. Uprostřed vytvořte důlek a přidejte asi 2/3 mléka s droždím. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek (asi 20 minut v teple).
- Ke kvásku přidejte zbylé mléko, strouhaný vařený brambor a olej. V robotu nebo s pomocí vařečky vypracujte řidší těsto. Ze začátku bude hodně lepit, po chvíli hnětení se s ním ale bude pracovat dobře. Klidně přidejte mléko nebo naopak mouku navíc, podle citu.
- Vypracované těsto zakryjte a nechte vykynout 60 minut. Poté ho rozdělte na 6 dílů (pro větší langoše, nebo 8 až 10 pro langoše menších rozměrů) a každý vytvarujte do tvaru kulatého bochánku. Bochánky potřete olejem a nechte chvíli odpočinout.
- V kastrolu nebo vysoké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje. Pracovní desku i ruce si potřete trochou oleje. Každý bochánek v ruce vytvarujte do tvaru langoše a před samotným smažením jej nechte ještě chvíli odpočinout.
- Langoše smažte v rozehřátém oleji z obou stran pěkně dozlatova. Smažené je poté přeneste na papírový ubrousek, kde je zbavíte přebytečného tuku. Ještě horké je potřete česnekem, kečupem a posypte nastrouhaným sýrem.
Zdroj: Kupi, Hungary today, Taste atlas