Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Tradiční jídlo z Vídně: Křehké hovězí maso s lahodnou omáčkou a křupavou cibulkou si zamilujete

Kupi

Vídeňská roštěná s křupavou osmaženou cibulkou patří mezi tradiční jídla rakouské kuchyně. Hovězí maso obecně je pro tuto kuchyni jednou z nejtypičtějších ingrediencí. K přípravě roštěné budete potřebovat vyzrálé hovězí maso, jen tak bude krásně křehké. Pokud ho nemáte zrovna po ruce, můžete použít i nevyzrálý roštěnec. Tak si vídeňskou roštěnou pojďte uvařit s námi, my už na ni máme velkou chuť!

Přečtěte si také

Je lepší kečup v plastu, nebo ve skle? Už dávno nejde jen o obal

Bez cibulky to není vídeňská roštěná

Vídeňská roštěná patří mezi tradiční pokrm rakouské a švábské kuchyně. Připravuje se z minutkového hovězího masa, které musí být vyzrálé. Neodmyslitelně k ní patří dokřupava usmažená cibulka, rozebraná na kolečka.

Hovězí maso vždy patřilo mezi klasickou surovinu rakouské kuchyně. Především za vlády Marie Terezie hovězí maso ve vídeňské kuchyni doslova dominovalo. Nejčastější úpravou bylo vaření a v této podobě jste ho našli na slavnostním menu i na rautech. Svou oblibu si uchovalo i po celé 19. století a v rakouských kuchařkách z tohoto období najdete spoustu receptů na vařené hovězí maso.

V 19. století se začínají v kuchařkách objevovat i první recepty na hovězí pečeně. Můžeme předpokládat, že v této době vznikly i první předchůdci vídeňské roštěné. Vůbec jedna z prvních zmínek o tomto jídle pochází až z roku 1902, kdy se objevil recept na roštěnou s cibulí na vídeňský způsob.

Roštěná sous vide se šťouchanými bramborami a pepřovou omáčkou
Čas přípravy: 3 hod 30 min Obtížnost: Střední

Roštěná sous vide se šťouchanými bramborami a pepřovou omáčkou

Hovězí roštěná patří ke klasickým českým jídlům. Pokud ji připravujete běžným způsobem, maso může být poměrně vysušené. Metoda sous vide, která je jednoduchá, jen vyžaduje více času, dokáže zázraky. Pokud máte doma vakuovačku, vykouzlíte maso jako od profesionálního kuchaře, krásně měkké a šťavnaté.

Roštěná sous vide se šťouchanými bramborami a pepřovou omáčkou
Hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha
Čas přípravy: 4 hod Obtížnost: Střední

Hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha

Hovězí líčka jsou skvělou volbou na sváteční oběd. Dříve byla opomíjená, protože jsou hodně šlachovitá. Ovšem pokud se správně připraví, jsou krásně měkká a šťavnatá. K hovězím líčkům neodmyslitelně patří kořenová zelenina a červené víno. Tak si je pojďte uvařit podle receptu Zdeňka Pohlreicha.

Hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha

Vídeňská roštěná – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 800 g hovězí roštěné
  • 100 g sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 cibule
  • 1 l hovězího vývaru
  • 30 g másla
  • sůl a mletý pepř

Smažená cibulka

  • 2 cibule
  • 40 g hladké mouky
  • 2 lžíce sádla

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno. Hovězí roštěnou očistěte a nakrájejte na čtyři stejné plátky. Osolte, opepřete a lehce poprašte z obou stran hladkou moukou.
  2. V hrnci rozehřejte vepřové sádlo a plátky masa na něm zprudka opečte z obou stran dohněda, aby se maso zatáhlo. Opečené plátky dejte stranou, snižte teplotu na střední stupeň a na výpeku orestujte cibuli za častého míchání dozlatova.
  3. Přidejte lžíci hladké mouky a restujte za stálého míchání asi půl minuty až minutu. Cibulový základ zalijte vývarem, přiveďte k varu a přidejte opečené maso. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste doměkka.
  4. Hotové roštěnky dejte stranou. Omáčku dochuťte solí a pepřem a máslo do ní po kouskách zašlehejte. Omáčku přeceďte přes cedník do nového hrnce. Už nevařte. Roštěnky vraťte do omáčky.
  5. Připravte si smaženou cibulku. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Vložte do mísy, zasypejte moukou a opatrně promíchejte tak, aby se cibule rozpadla na jednotlivé kroužky a obalila v mouce.
  6. V malém hrnci rozpalte sádlo a cibuli na něm orestujte dozlatova. Vídeňskou roštěnou podávejte ideálně s rýží ozdobenou cibulovými kroužky.

Zdroj: Kupi, Vienna insight, Gourmet