Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Výborné křupavé jídlo z brambor: Plní se kysaným zelím, uzeným masem a je z jižních Čech

Richard Semik / Shutterstock.com

Krásně křupavý a správně dochucený bramborák je skutečná lahůdka. Můžeme ho jíst jako hlavní jídlo i jako přílohu k různým masovým směsím. Bramborák má různé krajové názvy, v podhůří Beskyd se mu třeba říká hňup a v jižních Čechách cmunda. A právě o jihočeské cmundě dnes bude řeč. Cmunda po kaplicku patří mezi tradiční jihočeské jídlo, do kterého se dává kus uzeného a kysané zelí. Tak si pojďte tuto specialitu připravit spolu s námi!

Přečtěte si také

Prádlo z pračky nevoní tak, jak byste chtěli? Luxusní a intenzivní vůni vykouzlí parfémy na praní, stačí jen pár kapek

Komu vděčíme za cmundu po kaplicku?

Jihočeskému šéfkuchaři Otu Kořínkovi. Ten ji poprvé připravil po druhé světové válce ve své restauraci pro hladové hosty, kteří k němu přišli po otvírací době. Chtěl jim vyhovět a z toho, co mu zbylo v kuchyni, pro ně vytvořil bramborák, plněný kysaným zelí a uzeným masem.

Jak už to tak v kulinářské historii bývá, toho improvizované jídlo se záhy stalo populárním po celém Česku.

A kde se vlastně vzaly bramboráky? Obliba jídel z brambor začala v Evropě stoupat v průběhu 18. století, kdy starý kontinent sužoval hladomor. V této době se tak začínají objevovat pokrmy z brambor i z bramborového těsta. Můžeme tak předpokládat, že se v 18. století objevily i první bramboráky. Obecně můžeme říct, že bramboráky jsou typickým pokrmem slovanských a germánských národů. Typické jsou ale i pro maďarskou nebo běloruskou kuchyni.

Bramborový salát po španělsku
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Bramborový salát po španělsku

Připravte si bramborový salát po španělsku a vychutnejte si tuto netradiční variantu k obědu nebo jako lehkou večeři. Tento bílkovinami nabitý salát vás spolehlivě zasytí a pohladí vaše chuťové pohárky. A když vám zbyde, poslouží i jako oběd s sebou do zaměstnání.

Bramborový salát po španělsku
Chlupaté knedlíky
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou tradičním českým hlavním jídlem a přílohou v jednom. Příprava vám navíc nezabere mnoho času a na výsledku si jistě skvěle pochutnáte.

Chlupaté knedlíky

Recept na cmundu po kaplicku

Ingredience na 4 porce:

  • 1 kg brambor
  • několik stroužků česneku
  • 2–3 vejce
  • hladká mouka podle potřeby
  • trocha mléka
  • sušená majoránka
  • sůl
  • rostlinný olej na smažení
  • 4 plátky uzené krkovice s kostí

Náplň

  • 600 g bílého kysaného zelí
  • kmín na dochucení
  • sůl podle chuti
  • cukr podle chuti
  • ocet na dochucení

Postup:

  1. Oloupejte brambory a v robotu je nastrouhejte najemno. Hrst brambor si dejte stranou. Nastrouhané brambory nechte chvíli odstát a vymačkejte z nich vodu.
  2. K bramborám přimíchejte prolisovaný česnek, vejce, osolte, opepřete, přidejte mléko, majoránku. Těsto zahustěte podle potřeby moukou. Dobře promíchejte. Těsto by mělo mít celkem hutné.
  3. Připravte si kysané zelí a uzené maso. Propláchněte kysané zelí a vařte jej asi 10 minut s kostí z krkovičky. Poté kost vyndejte a přimíchejte k zelí nastrouhané brambory. Dochuťte solí, cukrem, kmínem a trochou octa.
  4. Plátky uzené krkovice ohřejte.
  5. Na velké pánvi rozehřejte olej a na střením plamenu smažte velké bramboráky. Osmažte je z obou stran dozlatova. Na polovinu hotového bramboráku dejte zelí a na to položte plátek masa. Bramborák přeložte a servírujte.

Zdroje: Kupi, 100+1