Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Lahodný a fantasticky křupavý: Udělejte si legendární moučník s jablky podle známého cukráře

Kupi

Štrúdl, štrúdl, to je labůžo! Znáte tuhle písničku, která je s trochou nadsázky ódou na oblíbený moučník s jablky a rozinkami? Štrúdl je zkrátka vynikající, o tom snad nemůže nikdo pochybovat. Pokud se vám nechce dělat těsto na štrúdl, můžete použít i to listové. Ale za nás doporučujeme udělat si těsto doma. A nezapomeňte ho vytáhnout tak, aby bylo průhledné jako papír. Tak má totiž správný tažený štrúdl vypadat. Pojďte si tento ikonický moučník upéct podle receptu Josefa Maršálka!

Přečtěte si také

3 nepřekonatelně vláčné buchty, které ohromí rodinu i návštěvu. Rozplývají se na jazyku!

Odkud pochází štrúdl?

Za štrúdl vděčíme Turkům a jejich Osmanské říši. Osmanští Turci s sebou při svých válečných taženích po Evropě brali i své kuchaře. Ti pro vojáky připravovali záviny z tenkého těsta, které plnili různými náplněmi. Během tureckých válek s křižáky, které probíhaly v 17. století ve střední Evropě, okoukali Maďaři zmíněné turecké záviny a začali je sami připravovat. Zkoušeli různé náplně, až nakonec objevili tu jablečnou.

První recept na nám známý štrúdl pochází z roku 1696 z Vídně, která je považovaná za místo vzniku oblíbeného moučníku. A proč mu Vídeňané začali říkat štrúdl? Je to podle kyselých jablek odrůdy Strudel, z nichž se připravovala náplň do štrúdlu.

Postupně začali kuchaři přidávat do jablečné náplně rozinky a skořici. Štrúdl pak dostal nový rozměr v 18. století za vlády Marie Terezie, která ho podávala svým hostům. Štrúdl se rázem stal noblesním dezertem a jistá noblesa mu nechybí ani dnes.

Honzovy buchty
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Honzovy buchty

Honzovy buchty patří mezi oblíbené dobroty malých i velkých. Voňavé buchty z kynutého těsta plněné povidly, mákem nebo tvarohem, sypané moučkovým cukrem, potěší nejednoho mlsouna.

Honzovy buchty
Hruškový závin
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Hruškový závin

Hruškový závin s rozinkami a vlašskými ořechy je křehký, lehoučký, nadýchaný a krásně vám provoní celou kuchyni. Jeho chuť je naprosto luxusní a skvěle se hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako dezert k odpolední kávě. Na přípravu není náročný, a tak se do něj mohou směle pustit i začínající kuchaři.

Hruškový závin

Recept na jablečný štrúdl

Ingredience na 8 porcí:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 g soli
  • 60 g másla
  • 150 ml vlažné vody
  • 5 jablek
  • 100 g sušených brusinek
  • 100 g vlašských ořechů
  • kůra z 1 citronu
  • 1 g mleté skořice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 40 g cukru na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, sůl a na kostičky nakrájené máslo. Vypracujte drobenku. Potom přilijte 150 ml vlažné vody a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte ho 30 minut odpočinout v lednici.
  2. Mezitím si připravte jablka na náplň. Rozkrojte je napůl a zbavte jádřinců. Půlky jablek nakrájejte na tenké plátky a přidejte k nim brusinky, kůru z 1 citronu a na drobné kousky nakrájené ořechy. Vše pořádně promíchejte.
  3. Odpočinuté těsto vyválejte na tenký plát a rukama placku těsta vytáhněte tak, aby byla průsvitná. Pokropte ji částí rozpuštěného másla a naskládejte na těsto jablečnou náplň. Náplň pokapejte trochou rozpuštěného másla.
  4. Okraje závinu přeložte, aby ze štrúdlu nevypadla náplň. Přeložte přes náplň i delší okraj těsta a rolujte k opačné straně. Dejte na plech, vyložený pečicím papírem, potřete zbytkem rozpuštěného másla a posypte 40 g cukru.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut.

Zdroj: YouTube kanál Českého rozhlasu, Culina botanica, 100+1