Osvěžující panna cotta patří mezi nejoblíbenější dezerty na světe. Připravuje se ze smetany, do které se přidává vanilkový lusk a želatina. Samotný dezert připravíte za 20 minut, ale musíte ho nechat několik hodin vychladit v lednici. Ve finále pak panna cottu ozdobíte přelivem z rozmixovaného ovoce. Je to skvělý dezert, kterým zabodujete u každé návštěvy. Tak si ji pojďte připravit s námi!
Jak už možná napovídá název, tento celosvětově oblíbený dezert pochází z Itálie. Název panna cotta v překladu znamená vařená smetana, což odkazuje na typickou přípravu dezertu. Vznikl v severoitalském Piemontu v 60. letech minulého století. Podle některých teorií je ale dezert mnohem starší. Původ panna cotty podle některých knih sahá až do středověku, kdy se objevovaly dezerty velmi podobné dnešní panna cottě. Ve středověkém Dánsku lidé dělali například Moos hwit. Ten se připravoval s čerstvého mléka, pšeničného chleba a vajíček.
Tiramisu je italský dezert, který jsme si u nás v Česku velmi oblíbili. Vyrábí se ze sýra mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem, případně šlehačkou a prokládá se cukrářskými piškoty, namočenými do silného espressa, ochuceného italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.
Crème brûlée je velmi známý francouzský, pravděpodobně nejprodávanější dezert na světě. Tento „pálený krém“ s karamelovou krustou patří mezi opravdovou lahůdky.
V Maďarsku byl panna cottě nejpodobnější kremeš a ve Francii blanc manger, který se připravoval ze smetany, cukru a na jeho zahuštění používali Francouzi rýžovou mouku nebo kukuřičný škrob. Jiná verze uvádí, že panna cottu vymyslela v 19. století žena maďarského původu. Dezert vyrobila z běžně dostupných severoitalských surovin – mléka, smetany, cukru a rybí želatiny. Ať to bylo jakkoliv, první skutečný důkaz o existenci panna cotty je až ze 60. let 20. století, kdy se objevila na jídelníčku restaurace I tre citroni.
Jahodovo-malinový přeliv:
Zdroj: Kupi