Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Oblíbená maďarská omáčka, kterou jsme si přisvojili: Uvařte si ji podle Zdeňka Pohlreicha

Tsuguliev / Shutterstock.com

Kuře na paprice patří mezi oblíbené české omáčky. Považujeme ji za jedno z tradičních jídel naší kuchyně, i když nejde o původní český recept. Vyniká lahodnou krémovou omáčkou s jemnou chutí papriky. Jde o rychlý a jednoduchý recept, kterého se nemusíte vůbec bát. Nejde na něm nic pokazit. My si ho dnes společně uvaříme podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

3 nepřekonatelně vláčné buchty, které ohromí rodinu i návštěvu. Rozplývají se na jazyku!

Odkud pochází kuře na paprice?

Jde o maďarské jídlo, které se vaří pravděpodobně od 18. století. V Maďarsku je známé pod názvem Paprikas csirke a připravovalo se podobně jako dnes. Rozdíl je snad jen v tom, že Maďaři do paprikáše původně dávali zakysanou smetanu a také rajčata.

Paprikáš byl v minulosti převážně jídlem rolníků, protože se připravoval z běžně dostupných surovin. Některé historické prameny také uvádí, že místo kuřecího masa používali maďarští rolníci původně hovězí maso. V podstatě ho jen uvařili a hotové posypali paprikou.

V průběhu 19. století se paprikáš rozšířil i do větších maďarských měst a získal si podobnou popularitu jako guláš. Jídlo dokonce proniklo i do šlechtické kuchyně a právě aristokracie se zasadila o to, že paprikáš začal být vnímám jako národní jídlo. Díky maďarské aristokracii se stalo kuře na paprice populárním i v Rakousku, odkud se následně dostalo i k nám.

Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Segedínský guláš
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Segedínský guláš

Segedínský guláš je klasika, která potěší všechny milovníky kysaného zelí. Skvěle chutná především s houskovým knedlíkem, ale podávat jej můžete také s čerstvým chlebem.

Segedínský guláš

Jak vařily paprikáš naše prababičky?

V paprikáši se za tu dobu moc změn neudálo. Jak už bylo zmíněno výše, jeden z hlavních rozdílů spočíval v použití zakysané smetany. Tu dávala do svého receptu i Magdalena Dobromila Rettigová, jak je uvedeno v její Domácí kuchařce z roku 1868. Recept má název kuřata s paprikou a kromě zakysané smetany v něm najdete jako další ingredience máslo, cibuli a hovězí vývar.

Michael Kraus / Shutterstock.com

Kuře na paprice – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • 40 g červené mleté papriky
  • 500 ml mléka
  • 300 ml smetany
  • vývar
  • hladká mouka
  • cibule
  • rostlinný olej
  • máslo
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Kuřecí prsa osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej, opečte na něm kuřecí prsa z obou stran dozlatova a vyndejte je z pánve.
  2. Do výpeku přidejte najemno nakrájenou cibulku a orestujte dozlatova. Zaprašte sladkou paprikou a zalijte mlékem a vývarem. Přidejte opečená kuřecí prsa a duste doměkka.
  3. Jakmile je maso měkké, vyndejte ho a zahustěte omáčku jíškou. Povařte 30 minut. Omáčku dochuťte solí a pepřem, přidejte smetanu, kousek másla a vše vyšlehejte.
  4. Kuře na paprice servírujte s knedlíkem, rýží nebo noky.

Zdroj: kuchařka Prostřeno bez servítků, 196 flavors, Daring Gourmet, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové