Připravte si s námi ikonický dezert ze žloutků, vanilky a smetany ke šlehání! Crème brûlée skutečně uděláte jen z těchto 3 surovin. Je pro něj typická karamelová krusta na povrchu. I když se může zdát, že jde o jednoduchý recept, skrývá v sobě i úskalí jménem žloutky. Ale ničeho se nebojte, žádný učený z nebe nespadl. My ho budeme taky připravovat poprvé. Tak do toho pojďte s námi, už se na něj těšíme!
I když název napovídá, že původ dezertu je ve Francii, není tomu tak. Kromě Francie si ho nárokují také Anglie a Španělsko. Shoda panuje jen kolem toho, že pudinky byly známé už ve středověku a nejrůznější recepty na ně kolovaly po celé Evropě. Proč se o prvenství crème brûlée přou 3 státy? V každém z nich můžeme najít předchůdce oblíbeného dezertu. Ze Španělska pochází pravděpodobně nejstarší varianta crèmu brûlée.
Španělé ho označovali jako creme Catalana. Jim oponují Angličané se svou verzí vanilkového pudinku, kterou údajně připravovali již v 15. století. Ve Francii pochází první recept na crème brûlée z roku 1691 a je velmi podobný dnešní verzi. Samotné označení crème brûlée se pro dezert vžilo až na konci 19. století a pod tímto názvem dezert převzaly i další státy.
Čokoládový pudink se smetanou z poctivých surovin, nikoli tedy z prášku, si určitě zamilujete. Jde o vynikající, rychlý dezert, který potěší malé i velké mlsouny.
Upečte si domácí máslové croissanty. Toto tradiční francouzské pečivo je voňavé, úžasně nadýchané a křupavé a jeho fantastická chuť vás dostane do kolen. Příprava domácích croissantů je sice trochu časově náročnější, ale jinak jednodušší, než byste čekali, tak se do nich pusťte, stojí za to!
Panna cotta je italský dezert ze smetany, želatiny, vanilkového lusku a cukru. Tato nepečená dobrota se buď horká lije do formiček a poté přelije ovocnou polevou, případně servíruje do skleniček a ozdobí ovocným přelivem. Připravte si tuto oblíbenou italskou lahůdku doma, zaručujeme, že si na ní pochutná celá rodina.
Hlavní úskalí spočívá ve žloutcích. Ty dávají dezertu krémovou hustotu. Aby žloutky dokázaly krém zahustit, musí mít správnou teplotu.
Jak na crème brûlée udělat karamelovou krustu, když nemáte cukrářskou pistoli? Existuje na to jeden trik. Před servírováním posypte crème brûlée cukrem. Nad plamenem nahřejte lžíci a horkou ji položte na cukr na dezertu – věřte nebo ne, ale zkaramelizuje.
Zdroj: Kupi