Valašsko je hornatý region na východní Moravě, ve kterém se dodnes udržují tradice, lidová architektura i lidová kuchyně – a právě o ní dnes bude řeč. Kromě slavných frgálů nebo vyhlášené valašské kyselice je pro tento kraj typický i valašský kontrabáš. Jde o skromné a syté jídlo z tradičních surovin na Valašsku, brambor a pohanky. Jeho příprava je jednoduchá – všechny suroviny stačí dát na plech a nechat zapéct v troubě. Tak pojďme vařit, my už se nemůžeme dočkat, až kontrabáš ochutnáme!
Tak bychom mohli nazvat kontrabáš, skromné jídlo z typických valašských surovin, jako jsou brambory a pohanka. Především pohanka se v minulosti pěstovala na celém Valašsku. Dařilo se jí tady mnohem lépe než obilí, protože zdejší půda není moc úrodná. I proto byla pohanka považovaná za základní surovinu na Valašsku. Lidé ji míchali s různými surovinami, například s kysaným zelím nebo s bramborami – a to je příklad i valašského kontrabáše.
Kontrabáš patří mezi vydatné a poměrně rychlé jídlo, které stačí jen dát do trouby a už se o ně nemusíte více starat. V minulosti byl tento styl vaření velmi častý, protože lidé na Valašsku trávili spoustu času na polích a hospodyně potřebovaly vařit jídla, která nebudou nijak časově náročná na přípravu.
Francouzské brambory s uzeným masem, cibulí a vejci vás perfektně zasytí a překvapí svou dokonale vyváženou chutí, kterou ještě podtrhne, když je naservírujete s nakládanými okurkami. Na přípravu je tento recept vcelku jednoduchý a zvládnou jej i kuchaři začátečníci.
Valašská kyselica je tradiční zelná polévka pocházející z východní Moravy. Kromě bílého zelí v ní najdeme klobásu, brambory nebo třeba slaninu. Jde o vydatné jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu.
Kromě pohanky a brambor (na Valašsku označovaných jako zemáky) můžeme za další typickou surovinu tohoto kraje označit kysané zelí. Krásně to vystihuje i jedno valašské přísloví: „Zemáky a zelé, živobytí celé.“ Kysané zelí se velmi často míchalo s bramborami a pohankou. Podle některých receptů se přidávalo i do kontrabáše. My si ho ale tentokrát připravíme bez něj.
Zdroj: Kupi