Bílé zuby jsou odjakživa považovány za znak krásy a zdraví. Zářivý úsměv působí přitažlivě a ukazuje světu, že o sebe dbáte. Ne všem se však daří udržet zuby bílé, a to i přes pravidelné čištění. Příčinou jsou často určité potraviny, nápoje a zlozvyky, které zuby zbarvují do žluta a vytvářejí na nich nehezké skvrny. Podíváme se na to, co vaše zuby nejvíce zbarvuje a jak tomu předejít.
Když si polijete oblečení omáčkou, zůstane na něm skvrna. To samé se děje s vašimi zuby. Potraviny i nápoje jsou plné pigmentů, tedy barvících látek, které mohou na vašich zubech zůstat. Některé pigmenty barví méně, některé více. Zbarvení zhoršují kyselé potraviny a nápoje, protože mohou poškodit zubní sklovinu a způsobit, že se zuby stanou více náchylné ke zbarvení.
Sklovina se přirozeně oslabuje i s věkem, takže starší lidé jsou ke skvrnám na zubech náchylnější než ti mladí. Vliv na barvu zubů má i genetika a zubní hygiena. Zatímco některé faktory neovlivníme, jiné ano, například omezení konzumace toho, co barví zuby nejvíce.
Káva obsahuje třísloviny, typ chemické sloučeniny zvané polyfenol, která může způsobit, že se barevné sloučeniny přilepí na vaše zuby. Když si svou kávu navíc osladíte cukrem, zanesete si do úst další kyseliny a bakterie, které požírají sklovinu a poškozují dásně.
Stejně jako káva, i čaj obsahuje třísloviny, které mohou zabarvit zuby. Dobrou zprávou je, že existuje jednoduchý způsob, jak snížit schopnost čaje barvit zuby. Studie z roku 2014 zjistila, že přidání 2 procent mléka do čaje může výrazně snížit schopnost čaje barvit zuby. Přesněji řečeno, výzkumníci zjistili, že je za prevenci skvrn způsobených čajem zodpovědný protein v mléce zvaný kasein.
Červené víno je kyselý nápoj známý svou tmavou sytou barvou, která snadno obarví zuby. To samé dokáže i bílé víno, které má ještě více kyselin.
Ostružiny, borůvky a další tmavé bobule obsahují tmavou pigmentaci, která může způsobit skvrny na zubech. Drobné organické částice mohou proniknout póry ve vaší zubní sklovině a zůstat přilepené. Pokud mají vaše zuby vyšší pórovitost, povede to k trvalejším skvrnám. To je důvod, proč se vaše zuby mohou zbarvit do fialova a po konzumaci borůvek mohou mít purpurový odstín. To samé dokáže i další sytě zbarvené ovoce obsahující tmavé pigmentové šťávy, třeba granátové jablko.
Ze zeleniny nejvíce barví červená řepa, která je díky těmto vlastnostem oblíbeným přírodním barvivem. Po její konzumaci je vhodné si včas vyčistit zuby nebo vypláchnout ústa.
Ať už popíjíte kolu nebo ovocnou limonádu plnou cukru, můžete tím způsobit změnu barvy vašich zubů. Je to proto, že tyto kyselé nápoje mohou způsobit erozi vaší skloviny. Když je sklovina erodována, zub bude nejen náchylnější ke zbarvení, ale umožní také prosvítat dentinu zubu, který je přirozeně tmavší a žlutější než sklovina.
Podle studie z roku 2012 jsou energetické i sportovní nápoje spojeny s rozpadem skloviny, což přispívá ke vzniku skvrn. Tato studie také ukázala, že energetické nápoje mají zřejmě vyšší kyselost a rozpouští sklovinu ještě více než sportovní nápoje.
Rajčatová omáčka je ideální způsob, jak si chuť rajčat užít a uchovat na později. Omáčku můžete použít na těstoviny, do omáček na lasagne či ragú, pod maso, na pizzu, nebo dokonce jako dip. Příprava je velmi jednoduchá a stačit vám bude pouze pár surovin.
Milujete rajčatové omáčky v kombinaci s těstovinami? Pak tu máme recept přímo pro vás. Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou vás dostanou. Tento zdravý a lehký oběd připravíte během chvilky. Ricotta dodá rajčatové omáčce jemnost a krémovost, čerstvá bazalka pak jídlo doplní o neodolatelnou vůni.
Rajčatové omáčky většina lidí konzumuje zejména v kombinaci s těstovinami. I když jsou lahodné, jsou také velmi kyselé a podílejí se na zbarvení zubů.
Tmavě pigmentované omáčky, jako je sójová omáčka a balzamikový ocet, také barví zuby. Navíc kyseliny obsažené v potravinách mohou způsobit narušení skloviny.
Sladkosti, zejména ty tmavé, jako je čokoláda, mohou způsobit mírné skvrny na vašich zubech. Spousta tvrdých a gumových bonbónů navíc obsahuje barevná barviva, která se mohou usazovat na vaší sklovině.
Potraviny jako chléb a těstoviny mají vysoký obsah škrobů, které bakterie milují. Abyste zabránili vzniku zubního kazu a skvrn, je vhodné si co nejdříve po konzumaci vyčistit zuby.
I když můžete potraviny zbarvující zuby omezit, bylo by nemyslitelné přestat konzumovat vše, co obsahuje tmavé pigmenty nebo má kyselý charakter. Proto je vhodné naučit se následující postupy, jak se zbarvení zubů vyhnout:
Málokomu se podaří zachovat si do pozdního věku bílé zuby, ale vhodnou prevencí lze dosáhnout toho, že se vyhnete nežádoucímu odstínu zubů a skvrnám, které by kazily váš vzhled. Pokud jsou vaše zuby již obarvené a chcete to změnit, můžete si koupit prostředky na bělení zubů svépomocí nebo navštívit zubní ordinaci, kde tento zákrok provedou profesionálně.
Zdroje: National Library of Medicine, Healthline, WebMD, Colgate