Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Upozornění pro zákazníky: Obchody stahují z prodeje rýži známého výrobce i holandské kakao

Shutterstock.com / Kupi

Obchody oznámily, že s okamžitou platností vyřazují z prodeje několik produktů. Specificky jde o basmati rýži od známého výrobce Lagris a o kakaové prášky holandského typu od společnosti Kávoviny. Důvodem je přítomnost nadlimitních hodnot látek v těchto produktech, což může představovat riziko pro zdraví spotřebitelů.

Přečtěte si také

Trendy pokrývky hlavy letošního roku: Čepice s bambulemi je OUT, bucket hat naopak IN

Billa a Makro stahují rýži basmati

Obchodní řetězec Billa informoval prostřednictvím tiskové zprávy zveřejněné na svém webu, že s okamžitou platností byla z prodeje stažena rýže basmati od společnosti Lagris. Podle aktuálních informací došlo k překročení reziduálního množství pesticidů, které by mohly být zdravotně škodlivé a ohrozit tak kupující.

„Vážení zákazníci, chtěli bychom Vás upozornit, že z preventivních důvodů stahujeme z prodeje výrobek LAGRIS RÝŽE BASMATI 500 G (DMT/Šarže: 22.11.2026 R PAK). Ve výrobku společnosti Podravka-Lagris a.s. došlo k překročení maximálního reziduálního množství pesticidů. Při stahování z prodeje a následných krocích spolupracujeme se SZPI,“ uvedl obchodní řetězec Billa na svých webových stránkách.

Makro stahuje stejnou rýži, a to v balení 500 g a také v balení 4x500 g se stejným datem minimální trvanlivosti 22. 11. 2026 (EANy 78594004491199; 48594004491198, 8594004491190).

Kupi

Obchody stahují z prodeje Holandské kakao

Tím ale stahování nebezpečných výrobků nekončí. Společnost Kaufland jako jedna z prvních oznámila, že ze svých prodejních pultů stahuje Holandské kakao od výrobce KÁVOVINY a.s. Důvody stažení uvedl výrobce na svém webu: „Vzhledem k tomu, že maximální hladina ochratoxinu A byla překročena nad zákonem stanovený limit, nelze vyloučit možnost zdravotního rizika,“ napsala pardubická společnost Kávoviny.

  • Kaufland stahuje Holandské kakao 100 g s daty minimální trvanlivosti 5. 12. 2024, 6. 12. 2024, 7. 12. 2024, 8. 12. 2024, 12. 12. 2024, 13. 12. 2024, 5. 1. 2025, 8. 1. 2025, 9. 1. 2025, 10. 1. 2025 a 30. 1. 2025, EAN: 8594000770336, od výrobce KÁVOVINY a. s.
  • Makro stahuje z prodeje výrobek Holandské kakao 100 g a 100 g 12x s daty minimální trvanlivosti 5. 12. 2024, 12. 12. 2024, 13. 12. 2024 a EANy 8594000775256 a 8594000770336 od výrobce KÁVOVINY a. s.
  • Tesco stahuje Holandské kakao 100 g s daty minimální trvanlivosti 05. 12. 2024, 13. 12. 2024, EAN: 8594000770336, od výrobce KÁVOVINY a. s.
  • Billa stahuje Holandské kakao 100 g s daty minimální trvanlivosti 05. 01. 2025, 08. 01. 2025, 09. 01. 2025, 10. 01. 2025, 30. 01. 2025 od výrobce KÁVOVINY a. s.

Co je ochratoxin A a proč je nebezpečný?

Ochratoxin A je jedním z mykotoxinů, které produkují plísně rodu Aspergillus a Penicillium. Často se vyskytuje v zemědělských produktech, jako jsou obiloviny, káva, sušené ovoce a některé druhy koření. Tento toxin může kontaminovat také víno, pivo a hrozny. Ochratoxin A je znám pro své nefrotoxické (poškozující ledviny), teratogenní (způsobující vady plodu), imunosupresivní (oslabující imunitní systém) a potenciálně karcinogenní účinky na zdraví člověka. Kvůli jeho toxicitě jsou v mnoha zemích stanoveny regulace a limity, které určují maximální povolenou úroveň ochratoxinu A v potravinách a nápojích.

Stažení kakaového prášku z obchodů Penny

Obchodní řetězec Penny oznámil stažení produktu PENNY KAKAOVÝ PRÁŠEK 250 g s datem minimální trvanlivosti do května 2025. Toto opatření bylo přijato z důvodu překročení povolené hladiny ochratoxinu A, což může znamenat potenciální zdravotní riziko pro spotřebitele. Všechny zákazníky, kteří si tento produkt pořídili, vyzýváme, aby jej nekonzumovali a vrátili na kterékoliv prodejně Penny. Vrácení je možné i bez předložení účtenky. Děkujeme za pochopení a spolupráci při zajišťování bezpečnosti produktů.

Zdroje: Jednotlivé řetězce, WHO