Určitě se shodneme na tom, že Česko je zemí knedlíků. Ať už mluvíme o těch houskových, bramborových, chlupatých nebo karlovarských. Mezi naprostou klasiku patří i kynuté ovocné knedlíky. Ty nikde jinde ve světě nenajdete. Dokonce byly svého času považované i za naše národní jídlo! Tak si je pojďte s námi udělat podle receptu Josefa Maršálka!
Bez nadsázky můžeme říct, že Česko je doslova knedlíkovým rájem. O ovocných knedlících to platí dvojnásob. Ve středověku se knedlíky připravovaly výhradně z mouky a v průběhu 17. století začínají být připravované i z bramborového těsta.
Ke knedlíkovému boomu došlo v 17. století. Svůj podíl na tom měly i časté války, protože knedlíky byly typickým jídlem vojáků.
Z bramborového těsta se původně dělaly i ovocné knedlíky. V 19. století ovšem najdeme v českých kuchařkách už i recepty na knedlíky z kynutého těsta, případně z tvarohového těsta. Největší klasikou z kategorie ovocných knedlíků u nás byly ty se švestkami.
Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.
Jasně! Ještě na konci 19. století byly ovocné švestkové knedlíky považované za české národní jídlo. Vepřo, knedlo, zelo je z této pozice vytlačilo právě až na konci 19. století. Jaký byl důvod? Ryze praktický. Vepřové se zelím a knedlíkem je daleko jednodušší a rychlejší na přípravu než ovocné knedlíky. Z tohoto důvodu ho začali tehdejší restauratéři propagovat jako české národní jídlo.
Zdroj: Maršálkovo, Zmlsané dějiny, iROZHLAS