Koláče z kynutého těsta můžeme považovat za naše tradiční pečivo. Připravujeme je s nejrůznějšími náplněmi a některé druhy koláčů jsou přímo spojené s konkrétními regiony, jako například frgály s Valašskem nebo chodské koláče s Chodskem. My si dnes upečeme dvojctihodné koláče, které jsou typické hlavně pro Moravu. A prozradíme vám, proč se jim tak říká. Tak jdeme na to, upečeme si je podle food blogerky Míši Landové!
Proč máme dvojctihodné koláče?
Jejich pojmenování vychází ze dvou druhů náplní, „dvojí cti“, která se do koláčů dává. Většinou o jde tvarohovou náplň, která je uvnitř koláčku, a na povrchu jsou zdobené povidlovou náplní s drobenkou.
Dvojctihodné koláče se pečou hlavně na Moravě. Dříve nechyběly na žádné svatbě. V minulosti do nich hospodyně kromě másla přidávaly i sádlo, dokonce prý husí, které pomohlo zajistit křehkost těsta.
Koláče s dvojí náplní jsou tradičním pečivem na Slovácku. Ocenilo je i Ministerstvo zemědělství ČR, které jim v roce 2020 udělilo ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje.
Švestkový koláč
Tento švestkový koláč je tak jednoduchý, že jej můžete upéct společně s dětmi, ty starší jej určitě zvládnou připravit i samy. Jeho příprava vám nezabere víc než pět minut. Do koláče můžete také využít jakékoliv ovoce, které doma najdete. Tuto sladkou dobrotu děti doslova milují a věřte, že se po něm doma jen zapráší.
Švestkový koláč
Kynuté koláče družbance
Kynuté koláče patří mezi klasická česká jídla. Neodmyslitelně k nim patří také náplně – od tvarohové přes ořechovou, makovou, čokoládovou nebo povidlovou. Receptů na tyto koláče je spousta. Zkuste si upéct méně známé koláče družbance, které se tradičně pekly před Velikonocemi, na 4. neděli postní. Chutnají výborně!
Kynuté koláče družbance
Recept na dvojctihodné koláče
Ingredience na 20 koláčů:
- 250 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- 20 g čerstvého droždí
- 50 g cukru krupice
- 2 žloutky
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu v kostce
- 1 malé vejce
- citronová kůra
- 70–80 g cukru krupice
- 1 lžička kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
NoirChocolate / Shutterstock.com
Povidlová náplň
- švestková povidla
- skořice a rum na dochucení
Drobenka
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g cukru krupice
- 30 g másla
Postup:
- Připravte si kvásek. Do misky dejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
- Do větší mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, sůl, muškátový oříšek a citronovou kůru. Dobře promíchejte.
- Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
- Vzešlý kvásek vlijte do mísy s moukou, přidejte žloutky a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přilejte rozpuštěné máslo a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Vypracované těsto lehce poprašte moukou, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30–40 minut. Po této době těsto prohněťte a nechte kynout dalších 30 minut.
- Mezitím si připravte náplně. Tvaroh smíchejte s cukrem, vajíčkem, citronovou kůrou a škrobem. Podle potřeby dochuťte, pokud se vám bude zdát náplň málo sladká. Do další misky dejte povidla a podle chuti je dochuťte skořicí. Pokud jsou povidla hustá, nařeďte je rumem. Pokud jsou moc tekutá, přidejte do nich strouhaný perník.
- Připravte si také drobenku. Do mísy dejte mouku s cukrem, promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Rukou vytvarujte drobenku.
Tvarohové řezy Slzy anděla
Máte rádi tvarohové dezerty? V tom případě vyzkoušejte náš recept na tvarohové řezy s názvem Slzy anděla. Dezert díky vysráženým krystalkům karamelu vypadá naprosto kouzelně a navíc i skvěle chutná. Příprava vám zabere více času, ale není nijak složitá. Zaručujeme, že se po nich jen zapráší.
Tvarohové řezy Slzy anděla
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.
Tvarohové knedlíky s jahodami
- Připravte si dva plechy a vyložte je pečicím papírem. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte ho na dvacet kousků. Z každého kousku udělejte placičku, dejte na ni lžičku tvarohové náplně a zabalte. Koláče dejte na plech spojem dolů a nechte je 15 minut kynout.
- Poté udělejte do koláčů opatrně důlek. Prsty promáčkněte střed koláče a naplňte ho povidlovou náplní. Okraje koláče potřete rozšlehaným vejcem. Na závěr posypte koláče drobenkou.
- Pečte v předehřáté troubě na 195 °C asi 15 minut dozlatova.
Zdroje: Kupi, Herbář