Obložený chlebíček je oblíbeným pohoštěním pro návštěvy a jakékoliv slavnostní příležitosti. Používáme na něj různé pomazánky a při jeho zdobení se můžeme vyřádit. První verze chlebíčků byly známé už ve středověku a dnes je najdeme prakticky po celé Evropě. Ale naše chlebíčky jsou jenom jedny. Tak si je pojďte s námi připravit! Vybrali jsme pro vás naše nejoblíbenější!
Možná vás to překvapí, ale chlebíčky nejsou český vynález. V různých podobách se objevovaly ve Francii nebo v Anglii už v 15. století.
K našim chlebíčkům má blízko například italská bruschetta, španělské tapas nebo i skandinávský smörebröd, tzv. máslový chleba. Náš chlebíček je v podstatě takový „otevřený sendvič“, který se připravuje v celé řadě evropských států.
U nás vymyslel a proslavil chlebíčky lahůdkář Jan Paukert na začátku 20. století. Udělal je pro svého přítele, malíře Jana Kramlíka, kterému přestaly vyhovovat klasické jednohubky. Kramlík byl s chlebíčky moc spokojen a Jan Paukert je záhy začal prodávat i ve svém lahůdkářství.
Při tvorbě obložených chlebíčků můžete naplno projevit kreativu, ať už jde o výběr pomazánek nebo o samotné zdobení. My máme rádi klasiku. Chlebíčky nám nejvíc chutnají s různými pomazánkami, šunkou a zeleninou. Pojďte si udělat nějaký z našich oblíbených chlebíčků!
Obložený sýrový chlebíček patří k typicky českým specialitám. První chlebíček z veky, s hutným lahůdkovým salátem a bez horního plátku pečiva připravil pražský lahůdkář Jan Paukert na počátku 30. let 20. století jako větší variantu klasických jednohubek. Připravte si sýrový chlebíček podle našeho receptu, zaručeně si na něm pochutnáte vy i vaše případná návštěva.
Obložený chlebíček s debrecínkou patří mezi oblíbené české speciality. První chlebíček z veky, s hutným lahůdkovým salátem a bez horního plátku pečiva připravil pražský lahůdkář Jan Paukert na počátku 30. let 20. století jako větší variantu klasických jednohubek. Připravte si verzi chlebíčku s debrecínkou podle našeho receptu, budete je mít hotové během chvilky.
Obložený chlebíček se šunkou a vajíčkem jistě patří k jakékoliv slavnostní příležitosti. Tuto českou lahůdku vymyslel pražský lahůdkář Jan Paukert na počátku 30. let 20. století jako větší variantu klasických jednohubek. Připravte si chlebíček podle našeho receptu, zaručeně si na něm pochutnáte vy i vaše případná návštěva.
Dnes na chlebíčky nejčastěji dáváme šunku, salám a uvařené vejce. Ale třeba ve 30. letech minulého století se toho vůbec nebáli a na chlebíčky používali i dražší ingredience.
Tak třeba takový lucca chlebíček. Ten byl potřený máslem a obkládal se kaviárem a syrovou ústřicí. Na myslivecký chlebíček zase patřila zvěřinová pěna, smíchaná s lanýži. Zajímavý byl i sultánský chlebíček – ten se potíral sardelovou pastou a byl obložený na kostičky nakrájeným humrem v majonéze.
Který byste ochutnali?
Zdroje: Kupi, Zmlsané dějiny