Bramborový salát patří mezi naše oblíbené přílohy. Nedokážeme si bez něj představit štědrovečerní večeři a chutná nám i k řízku. Bramborový salát je v kulinářské historii takovou „novinkou“. U nás se objevil až na začátku 20. století. Ovšem jeho popularita raketově rostla a dnes je nedílnou součástí naší kuchyně. My jsme na něj dostali chuť, tak si ho pojďte udělat s námi!
Za domov bramborového salátu je označovaná Evropa. Brambory se na náš kontinent dostaly v 16. století díky Španělům, kteří je přivezli z Jižní Ameriky.
Zpočátku to brambory neměly jednoduché, lidé je považovali za jedovaté a nechtěli je pěstovat. Netrvalo to ovšem dlouho a brambory se staly v Evropě základní potravinou. A vzniku bramborového salátu už nic nebránilo.
Připravte si bramborový salát po španělsku a vychutnejte si tuto netradiční variantu k obědu nebo jako lehkou večeři. Tento bílkovinami nabitý salát vás spolehlivě zasytí a pohladí vaše chuťové pohárky. A když vám zbyde, poslouží i jako oběd s sebou do zaměstnání.
První verze bramborových salátů vznikaly už v 16. století. Tehdejší saláty byly v podstatě jen brambory, které se vařily ve víně nebo ve směsi octa a koření. Jakmile došlo k rozšíření brambor po celé Evropě, začaly vznikat nejrůznější regionální verze bramborových salátů.
U nás se bramborový salát objevil až ve 20. letech 20. století. Jeho obliba stoupla za protektorátu ve 40. letech minulého století, protože suroviny na salát byly i tehdy snadno dostupné. Po druhé světové válce jeho popularita značně vzrostla a stal se jako příloha nedílnou součástí štědrovečerní večeře.
Náš bramborový salát je podle některých verzí inspirovaný ruským receptem z 2. poloviny 19. století. Rusové do svého salátu přidávali mrkev, hrášek, vejce a někdy i maso.
Každá rodina si připravuje svou vlastní verzi bramborového salátu. Někdo přidává celer, jiný na něj nedá dopustit. Najdou se i tací, co do salátu přidávají kousky šunky. Oblíbené jsou také varianty s nálevem z okurek, koprem či cibulí. A zatímco někdo nedá dopustit na klasiku s majonézou, jiný preferuje lehčí variantu s bílým jogurtem. Recepty se pak s láskou předávají z generace na generaci.
Zdroj: Kupi