Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zlatá česká klasika: Na luxusní bramborový salát s majonézou nedáme dopustit

stockfoto / Shutterstock.com

Bramborový salát patří mezi naše oblíbené přílohy. Nedokážeme si bez něj představit štědrovečerní večeři a chutná nám i k řízku. Bramborový salát je v kulinářské historii takovou „novinkou“. U nás se objevil až na začátku 20. století. Ovšem jeho popularita raketově rostla a dnes je nedílnou součástí naší kuchyně. My jsme na něj dostali chuť, tak si ho pojďte udělat s námi!

Přečtěte si také

Bizár letošních Velikonoc? Do kytic ve váze se přidávají mrkve nebo petržele. Má to nějaký význam?

Kde vznikl bramborový salát?

Za domov bramborového salátu je označovaná Evropa. Brambory se na náš kontinent dostaly v 16. století díky Španělům, kteří je přivezli z Jižní Ameriky.

Zpočátku to brambory neměly jednoduché, lidé je považovali za jedovaté a nechtěli je pěstovat. Netrvalo to ovšem dlouho a brambory se staly v Evropě základní potravinou. A vzniku bramborového salátu už nic nebránilo.

Bramborový salát po španělsku
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Bramborový salát po španělsku

Připravte si bramborový salát po španělsku a vychutnejte si tuto netradiční variantu k obědu nebo jako lehkou večeři. Tento bílkovinami nabitý salát vás spolehlivě zasytí a pohladí vaše chuťové pohárky. A když vám zbyde, poslouží i jako oběd s sebou do zaměstnání.

Bramborový salát po španělsku
Lehký bramborový salát bez majonézy
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Lehký bramborový salát bez majonézy

Zkuste na Vánoce připravit lehčí bramborový salát bez majonézy se zakysanou smetanou. Salát je chuťově vyvážený a skvěle doplní lososa, kapra nebo třeba vegetariánskou alternativu štědrovečerní večeře.

Lehký bramborový salát bez majonézy

Kdy vznikl bramborový salát?

První verze bramborových salátů vznikaly už v 16. století. Tehdejší saláty byly v podstatě jen brambory, které se vařily ve víně nebo ve směsi octa a koření. Jakmile došlo k rozšíření brambor po celé Evropě, začaly vznikat nejrůznější regionální verze bramborových salátů.

U nás se bramborový salát objevil až ve 20. letech 20. století. Jeho obliba stoupla za protektorátu ve 40. letech minulého století, protože suroviny na salát byly i tehdy snadno dostupné. Po druhé světové válce jeho popularita značně vzrostla a stal se jako příloha nedílnou součástí štědrovečerní večeře.

Náš bramborový salát je podle některých verzí inspirovaný ruským receptem z 2. poloviny 19. století. Rusové do svého salátu přidávali mrkev, hrášek, vejce a někdy i maso.

Co rodina, to salát

Každá rodina si připravuje svou vlastní verzi bramborového salátu. Někdo přidává celer, jiný na něj nedá dopustit. Najdou se i tací, co do salátu přidávají kousky šunky. Oblíbené jsou také varianty s nálevem z okurek, koprem či cibulí. A zatímco někdo nedá dopustit na klasiku s majonézou, jiný preferuje lehčí variantu s bílým jogurtem. Recepty se pak s láskou předávají z generace na generaci.

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Recept na bramborový salát

Ingredience na 6 porcí:

  • 1 kg brambor
  • 150 g mrkve
  • 70 g cibule
  • 80 g celeru
  • 80 g petržele
  • 160 g nakládané okurky
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 4 uvařená vejce
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Očištěné brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, poté slijte vodu a ještě vlažné oloupejte.
  2. Mrkev, celer a petržel oloupejte, uvařte téměř doměkka a nechte vychladnout.
  3. Brambory, mrkev, celer a petržel nakrájejte na kostky o velikosti asi 1 cm, případně využijte kráječ na brambory, a dejte do větší mísy. Přidejte najemno nakrájenou cibuli.
  4. Okurky nakrájejte na kostičky asi půl centimetru velké a přidejte do mísy. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně 1 cm, případně opět použijte kráječ na brambory.
  5. Přidejte majonézu, hořčici, 2 lžičky soli, 1 kávovou lžičku čerstvě mletého pepře a promíchejte. Přilijte 2 lžíce láku z okurek a promíchejte. Opatrně vmíchejte nakrájená vejce. Dochuťte solí a nechte alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet.
  • Tip: Jednoduchý způsob, jak vytvořit odlehčenou verzi je alespoň část majonézy nahradit bílým jogurtem, a zároveň zachovat tradiční chuť. Tu můžete nahrazovat podle vašich preferencí. Někdo preferuje více majonézy a míň jogurtu, jiný opačně.

Zdroj: Kupi