Boršč je národní polévkou Ukrajinců a Rusů. Je to sytá a zdravá polévka, plná zeleniny a masa, která skvěle poslouží i jako hlavní jídlo. Boršč je oblíbený i v dalších státech Evropy, přičemž každá země vaří polévku trochu jinak a přidává do ní i různé ingredience. My si dnes připravíme pravý boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Tak pojďme na to!
To je stále předmětem sporů. Boršč patří mezi národní poklad ukrajinské kuchyně, podobně o něm ovšem mluví i Rusové. Podle historiků vznikl boršč na Ukrajině, v době tehdejší Kyjevské Rusi. Bylo to mezi 14.–16. stoletím. Objevují se dokonce i teorie, že vznikl mnohem dříve – mezi 5.–9. stoletím.
Původní boršč se vařil z bolševníku obecného, mírně jedovaté rostliny. Od ní je také odvozen název polévky. Z bolševníku obecného se do polévky používaly stonky, listy a květy. Polévka měla nakyslou chuť a byla převážně jídlem chudých. Postupem času se z něj ale stala delikátní polévka, kterou milovala i ruská carevna Kateřina Veliká.
Zelňačka je tradiční česká zelná polévka, která obsahuje plno vitamínů a skvěle se tak hodí především pro zimní období. Základem je vždy zelí, zpravidla kysané, brambory a cibule. Koření se nejčastěji solí, pepřem, paprikou a kmínem. Může se přidat uzené maso, slanina nebo klobása, sušené houby, a na konci lze polévku doplnit zakysanou nebo sladkou smetanou.
Valašská kyselica je tradiční zelná polévka pocházející z východní Moravy. Kromě bílého zelí v ní najdeme klobásu, brambory nebo třeba slaninu. Jde o vydatné jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu.
Určitě je to červená řepa, která dodává polévce typickou červenou barvu. Červená řepa se začala do boršče přidávat v 17. století. Údajně jako první ji do polévky přidali donští kozáci v roce 1695. Druhá verze uvádí, že ve stejné době boršč z červené řepy uvařili etničtí Ukrajinci, kteří žili pod ruskou nadvládou východně od Dněpru. Ovšem červenou řepou evoluce boršče neskončila. V 19. století začali lidé do polévky přidávat ještě rajčata a brambory.
Zdroj: Zdeněk Pohlreich –Taková normální kuchařka