Sladké pěnové marshmallows, které jsou u nás populární podobně jako retro pouťová pochoutka žužu, jsou mnohem zajímavější, než si řada lidí myslí. Ještě než se z cukrovinky staly hravé bonbony, které milují děti i dospělí, užívaly se jako lék proti bolestem v krku i špatnému zažívání. A to již před tisícovkami let. Jak se marshmallows vyrábí, odkud vzaly své zvláštní jméno a na jaké způsoby se dají vychutnávat?
Marshmallows dostaly svůj název podle stejnojmenného anglického označení pro slézovitou rostlinu, která je u nás známá jako proskurník lékařský (Marsh mallow / Althaea officinalis), lidově nesprávně ibišek. Jeho kořeny i výtažky ze stonků a květů mají známé léčivé účinky, kterých využívali již starověcí Egypťané, poté i Řekové.
Ti začali z této rostliny vyrábět první léčivé bonbony: Mízu proskurníku míchali s ořechy a medem a podávali (tehdy pouze vysoce postaveným lidem a panovníkům) jako lék na bolavý krk a kašel, později i na žaludeční problémy, potíže s trávením nebo bolesti zubů. V této době bychom v nich pěnovou natahovací sladkost hledali jen těžko, svět se ale dověděl o skvělých vlastnostech výtažku z proskurníku.
O mnoho let později padla tato bylina do oka i francouzským cukrářům, kteří se v 19. století rozhodli recepturu značně pozměnit a vylepšit. Ke šlehaným kořenům proskurníku přidali vodu, bílky a cukr a stvořili měkký houbovitý dezert pâte de guimauve, který si rychle oblíbily chuťové pohárky mnoha zákazníků. Protože ale trvala taková příprava i několik dní a cukráři nestíhali reagovat na sílící poptávku po pěnovém zázraku, zavedla se v roce 1948 automatizovaná výroba.
Hmota se protlačovala přes trubky, čímž získala tvůj typický válcovitý tvar. Pěna se také během tohoto procesu více provzdušnila, tedy nadýchala a zpevnila.
Mochi koláčky jsou tradiční japonský dezert připravený z lepkavé rýžové mouky. Tyto malé bochánky, plněné nejrůznějšími sladkými náplněmi, si pro jejich nevšední chuť i konzistenci buď zamilujete, nebo právě naopak. Připravit si je zvládnete i doma, podle našeho receptu to hravě zvládnete.
Udělejte si pěkně sladkého Valentýna! Červená barva k tomuto svátku neodmyslitelně patří, proč tedy nezkusit popraskané sušenky red velvet crinkles? Jejich příprava je snadná, s kuchyňským robotem vám navíc půjde práce ještě lépe od ruky. U red velvet crinkles platí jedno důležité pravidlo – čím více cukru, tím lépe. Sušenky jsou pak neodolatelné i na pohled.
Asi vás nepřekvapí, že se od dob první výroby dost změnilo. Ze seznamu ingrediencí se dokonce vytratila celá „ibišková“ šťáva, která se začala nahrazovat želatinou. Musíme vás tedy zklamat, dnešní pěnové bonbony nemají s léčivými účinky již vůbec nic společného a jedná se pouze o sladkou cukrovinku.
Ve složení marshmallows dnes najdete cukr, kukuřičný / glukózový / glukózo-fruktózový sirup, vodu, želatinu, bílky, dextrózu, aromata (obvykle jahodové a vanilkové) a přírodní nebo potravinářská barviva
Zejména ve Spojených státech jsou nejen oblíbenou cukrovinkou, ale také přísadou studené i teplé přípravy dezertů. Jak se dají pěnové bonbony využít?
Zdroje: Kupi