Rizoto u nás patří mezi velmi oblíbená jídla. Je rychlé na přípravu a můžete do něj dát cokoliv. Rizoto se řadí mezi italská národní jídla a jeho příprava má svá pravidla. Nejdůležitějším z nich je správný výběr rýže. Do pravého italského rizota se totiž hodí jen pár druhů. Výborný přehled o tom má známý italský kuchař Emanuel Ridi. A právě podle jeho receptu si připravíme italské rizoto s houbami!
Pěstování rýže má svou tradici i v Evropě. V 10. století ji začali jako zdroj obživy pěstovat Arabové na Sicílii. Odtud se díky italským obchodníkům dostala do Benátek. První rýžová pole na sebe nedala dlouho čekat. S pěstováním rýže začali Italové v 15. století v okolí Lombardie a Benátek, kde ji pěstují dodnes.
Nejstarší recept na rizoto pochází z 15. století. Jeho autorem byl milánský kuchař Maestro Martino. Rýži vařil v masovém vývaru a uvařenou ji smíchal s vejci. Je také zajímavé, že ve středověké Itálii měl každý region svůj styl při vaření rýže.
A jaká rýže se nejlépe hodí do rizota? Rýže arborio nebo carnaroli. Tyto druhy rýže vznikly přímo v Itálii, kde byly vyšlechtěny v průběhu 19. století.
Chřestové rizoto je lahodným pokrmem, který spojuje bohatou chuť chřestu s krémovou konzistencí rýže a dalších ingrediencí. Svěží zelené chřestové hlavičky se perfektně kombinují s bílým vínem a parmazánem. Tento výživný pokrm je skvělou volbou pro milovníky chřestu, kteří si rádi dopřávají jemnou a vyváženou kombinaci chutí.
Srbské rizoto, někdy také džuveč, má s klasickým italským rizotem společného jen velmi málo. Tento pokrm pocházející pravděpodobně z Turecka kombinuje maso, hrášek, papriku a další zeleninu s rýží. Příprava rizota je velmi snadná a podává se s nakládanou okurkou posypané strouhaným sýrem.
Zdroje: Kupi, encyklopedie Britannica