Vybavíte si některé retro dezerty, které jste dříve našli v každé cukrárně? Dnes si uděláme laskonky! Oblíbené cukroví z bílkového sněhu, plněné různými krémy, milovaly už naše babičky. Laskonky jsou takovou českou verzí makronek a chuťově se jim 100% vyrovnají. Navíc jsou jednoduché a zvládne je opravdu každý. Tak si je pojďme upéct!
Tak by se stručně daly popsat laskonky, retro dezert, který nechyběl a ani dnes nechybí v cukrárnách. Laskonky byly oblíbeným cukrovím za první republiky a svou popularitu si zachovaly dodnes.
Laskonky se v podstatě připravují úplně stejně jako slavné makronky. Oba zákusky se mohou připravit ze stejného typu bílkového sněhu – tzv. italského sněhu, do kterého se většina cukru zašlehává až po svaření s vodou. Tak si laskonky připravíme i my.
Makronka je malá, křehká, barevná pusinka. Měla by mít hladký povrch a neporušený vršek bez prasknutí. K výrobě makronek budete potřebovat cukrářský teploměr. Zaručujeme ale, že si je zamilujete.
Sněhové pusinky jsou jedním z nejjednodušších druhů cukroví, které si můžete na Vánoce připravit. Jsou velmi křehké a doslova se rozplývají na jazyku, zamilují si je tedy malí i velcí.
Recepty přímo na laskonky v kuchařkách z 19. století nenajdeme. Ovšem bílkový sníh tehdejší hospodyně znaly a dělaly z něj různé cukrovinky.
Například v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1868 najdeme recept na „španělské větry“. Ty se připravovaly tak, že hospodyně vyšlehaly tuhý sníh, přimíchaly do něj prosátý cukr, citronovou kůru a nadrobno nakrájené mandle. Tuto směs dávaly lžící na papír, kterým vyložily plech. Jak měly hotovo, daly plech do horké trouby a nechaly španělské větry pomalu péct.
Korpus
Krém
Griliáš
Biskupský chlebíček patří mezi oblíbené vánoční zákusky, a to především v anglicky mluvících zemích. Díky kombinaci těsta, kandovaného ovoce a čokolády je krásně barevný, zároveň vydrží dlouho vláčný. Jeho příprava je přitom naprosto jednoduchá.
Zdroje: Kupi, Český rozhlas, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové