Oblíbené jarní závitky z asijských restaurací jsou populární na celém světě. Jde o jednoduché jídlo, které tvoří masová směs, zabalená v rýžovém papíru. Existují nejrůznější variace na masové náplně, které si každý stát upravil podle sebe. My jsme vybrali „českou“ verzi jarních závitků, ve které se míchají asijské ingredience s těmi českými. Ale chuť je fantastická. Tak pojďme na ně!
Jarní závitky jsou oblíbeným jídlem asijské kuchyně. Pocházejí pravděpodobně z Číny, kde se objevily už ve 3. století. Jejich původní podoba i chuť byla jiná než dnes. Připomínaly palačinku a byly sezonním jídlem, které lidé připravovali na jaře. Z Číny se závitky rozšířily do dalších asijských států. Původní čínské závitky byly plněné směsí zelí a jarní zeleniny. Číňané je považovali za symbol bohatství a prosperity. Na to odkazovala i zlatavá barva závitků po usmažení – v očích Číňanů představovaly rolky zlaté cihly.
Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.
Thajská polévka Tom Yum patří mezi pikantnější kyselé polévky. Jde o kombinaci vývaru s krevetami, houbami a řadou nejrůznějších bylinek. Jestliže rádi zkoušíte nové, nevšední chutě, bude tato polévka pro vás to pravé.
Z jarních závitků se postupem času stalo populární jídlo, které najdete v asijských restauracích po celém světe. Zajímavé je, že v každé zemi mají závitky trochu jiné složení. Každý stát si přizpůsobil náplň závitků tak, aby dobře zapadly do místní národní kuchyně.
Už víme, odkud jarní závitky pocházejí a že variace známého pokrmu nejsou na škodu. Sliny se nám pomalu sbíhají a je nejvyšší čas pustit se do přípravy. Jak na to? Každý správný recept začíná výčtem potřebných surovin.
Zdroj: Kupi