Valašské frgály jsou u nás vyhlášené. Ikonické koláče s různými sladkými náplněmi jsou naším unikátním pekařským výrobkem a ve světě nemají obdobu. Na Valašsku se původně pekly při slavnostních příležitostech a dnes jsou jedním z gurmánských turistických cílů na Valašsku. Ale proč si je nezkusit upéct i doma? Pojďte do toho s námi!
Pecáky nebo lopaťáky, i tak můžeme nazývat tradiční valašský frgál, který se pyšní ochrannou známkou Evropské unie. Toto konkrétní označení tak smí pro své koláče používat pouze pekaři na vymezeném území východní Moravy.
Zajímavý je i samotný původ slova frgál. To se na Valašsku dříve používalo pro nepovedené koláče. Až později začaly být tímto slovem označované slavnostní koláče se sladkou náplní, posypané drobenkou.
Vyzkoušejte tenhle rebarborový koláč, po kterém se doma zaručeně jen zapráší. Z rebarbory neboli reveně se v kuchyni využívají řapíky listů, z kterých se připravují moučníky, kompoty, zavařeniny nebo právě koláče, jako je třeba ten náš.
Kynuté koláče patří mezi klasická česká jídla. Neodmyslitelně k nim patří také náplně – od tvarohové přes ořechovou, makovou, čokoládovou nebo povidlovou. Receptů na tyto koláče je spousta. Zkuste si upéct méně známé koláče družbance, které se tradičně pekly před Velikonocemi, na 4. neděli postní. Chutnají výborně!
Podle některých zdrojů existovalo toto typické valašské sladké pečivo už v 18. století. Ovšem první písemně doložená zmínka pochází z roku 1826 z Galašovy kroniky. Recepty na frgály si rodiny předávaly z generace na generaci a byly tajné.
Frgály byly v minulosti především slavnostní koláče, které hospodyně pekly na svatby, křtiny nebo různé slavnosti.
A jak vypadá pravý valašský frgál? Má přesně stanovené míry. Je velký 30–32 cm, vysoký má být 2 cm a poměr náplně k těstu musí být 1:1.
Těsto:
Na potření:
Tvarohová náplň:
Nadýchaný perník s čokoládou je super zdravý díky obsahu celozrnné mouky a minima třtinového cukru. Také je neskutečně vláčný a chutný.
Podle názvu ve vás možná vzbudí rozpaky, ale jakmile ji ochutnáte, hned vás to přejde. Máme na mysli vynikající buchtu Orgasmus. Kdo vymyslel tento geniální název asi nezjistíme, můžeme jen nacházet nejrůznější asociace. Každopádně je to výborný a rychlý moučník ke kávě, po kterém se kromě vás utluče i návštěva. Pokud jste Orgasmus ještě nepekli, tak to pojďte honem napravit!
Zdroj: Prima FRESH, Toulavá kamera, ČT24