Hermelín je lahodnou ozdobou jednohubek, chlebíčků, ale skvěle chutná i samotný. Výtečně se páruje s víny a jeho chuť dokáže dovést mnoho receptů k dokonalosti. TikTok ovládl nespočet videí, které se zaměřují na hermelín a další sýry s plísní na povrchu, jako je camembert a brie. Lze je mnoha způsoby zapéct a vytvořit tak s minimální námahou lahodné pokrmy. Pokud máte tyto typy sýrů v lásce, poradíme vám recepty, které byste rozhodně měli vyzkoušet.
Zapečený hermelín je u nás oblíbený již mnoho let, a to zejména v jarním a letním období, kdy spousta lidí miluje grilování na zahradě či balkoně. Kdo by totiž odolal roztékajícímu se sýru? Hermelín je skvělý nejen jako rychlá svačina, ale především jako chutný oběd nebo večeře. Výborně se hodí i ke skleničce bílého vína.
Na video z TikToku se můžete podívat níže:
Obalte hermelín v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka), nejlépe dvakrát, aby vám při smažení hned nevytekl. Položte obalovaný hermelín na pánev s rozpáleným olejem a smažte z obou stran, dokud není zlatavě hnědý. To obvykle trvá asi 3-4 minuty na každou stranu. Jakmile je hermelín krásně zlatavě hnědý a křupavý, vyjměte ho z pánve a nechte trochu okapat na papírovém ubrousku. Poté můžete hermelín podávat s čerstvým chlebem, brusinkovou omáčkou, medem nebo jinými oblíbenými přílohami.
Hermelín můžete připravit na grilu nebo v troubě. Stačí jej položit na grilovací mřížku nebo do pekáče a grilovat ho až do zlatavé barvy. Můžete přidat rozmarýn, med nebo další koření pro zvýraznění chuti.
Hermelín můžete samozřejmě také péct v troubě, stejně jako v naše receptu. Položte ho do pekáče, přidejte na něj ořechy, rozmarýn, med nebo další koření a pečte ho v troubě při střední teplotě až do zlatavé barvy a mírně roztaveného stavu. Podávejte s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.
Položte hermelín do pekáče, přidejte na něj plátky jablek, ořechy a med. Pečte v troubě až do roztavení a sladkého zkaramelizování přísad. Podávejte s čerstvým pečivem.
Obalte hermelín v listovém těstě a pečte v troubě, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Podávejte s ovocnou omáčkou nebo medem.
Nakládaný hermelín je vhodný především k pivu, ne náhodou je to oblíbená pochoutka v mnoha českých restauracích. Vyrobit si jej však můžete také doma, je to jednodušší, než si myslíte.
Naše hermelínová pomazánka vám jistě přijde vhod, a to nejen na Silvestra. Skvěle se hodí i na jakoukoliv párty či oslavu. Příprava je rychlá a jednoduchá, pokud tedy patříte mezi milovníky hermelínu, jistě si ji zamilujete.
Toto jsou jen některé z mnoha způsobů, jak upravit hermelín a jemu podobné sýry. Co se týče experimentování, jedinou překážkou může být vaše fantazie.
Pokud máte nějaké vlastní tipy na kouzlení s hermelínem, neváhejte se o ně podělit do komentářů.
Zdroj: TikTok, Kupi