Knedlíky jsou pro nás Čechy tradičním jídlem, ať už mluvíme o houskových knedlících, karlovarských nebo knedlících s ovocem. Ještě nám ve výčtu chybí bramborový knedlík. A ten si dnes uvaříme. Na jeho přípravu potřebujete jen pár surovin a je to fakt jednoduché. Skvěle se hodí třeba k pečené kachně. Tak jdeme na to!
Bramborový knedlík vznikl za války
Bylo to během napoleonských válek, které probíhaly na přelomu 18. a 19. století. Během války bylo těžké sehnat pro vojáky jakékoliv jídlo a vojenští kuchaři vařili ze všeho, co bylo po ruce.
V roce 1809 řešil podobné dilema i česko-rakouský kuchař Franz Trawniček. Ten chtěl pro vojáky uvařit vdolky s povidly, jenomže neměl dostatek hrubé mouky. Přemýšlel, čím jiným vojáky nasytit. V tom spatřil selku, jak pro prasata strouhá uvařené brambory, míchá je s otrubami, přidává vodu a dělá jakousi kaši.
Houskový knedlík
Houskový knedlík má v české kuchyni své čestné místo. Kynutá těsta v lidech vzbuzují obavy, když ale vyzkoušíte tento recept, dokonalý kynutý knedlík určitě zvládnete.
Houskový knedlík
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík je výbornou českou přílohou k mnoha omáčkám nebo k pečenému masu. Pojďte si ho s námi připravit, recept je jednoduchý, zvládne jej tedy opravdu každý.
Karlovarský knedlík
Trawniček měl hned jasno – touto kaší by zvládl nasytit všechny vojáky. Ti obstarali Trawničkovi dostatek uvařených studených brambor. Kuchař je nastrouhal, smíchal s hrubou moukou a aby těsto drželo, přidal do něj ještě syrová vajíčka. Bramborové těsto na knedlíky bylo na světě.
Jak na bramborový knedlík?
- Brambory vařte vždycky ve slupce a ideálně použijte varný typ A – salátové brambory. Uvařte je nejlépe den předem.
- Brambory musí být studené – pokud budete dělat těsto z teplých brambor, velice rychle vám zřídne, což je u bramborového těsta ten největší problém.
- Používejte pouze hrubou mouku nebo dětskou krupičku, případně jejich směs.
- Hrubou mouku nebo krupičku přisypávejte do těsta postupně, ne najednou.
- S bramborovým těstem musíte pracovat rychle – jakmile je hmota pevná, hned z těsta udělejte šišky.
- Vodu na knedlíky si dejte vařit ještě předtím, než začnete zpracovávat bramborové těsto – šišky tak nebudou muset „čekat“ a vyhnete se tak nežádoucímu řídnutí těsta.
Mimma Key / Shutterstock.com
Bramborový knedlík – recept
Ingredience na 6 porcí:
- 800 g brambor
- 350 g hrubé mouky
- 10 g soli
- 2 vejce
Postup:
- Brambory omyjeme a vaříme ve slupce ve vroucí osolené vodě.
- Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme.
- V míse promícháme s moukou, solí a vejci a poté vypracujeme vláčné těsto.
- Těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučněném vále vyválíme 4 válečky.
- Vaříme v osolené vroucí vodě 20 minut. Vyjmeme děrovanou naběračkou a nakrájíme.
Zdroj: Reflex, Kuchařka pro dceru, Kupi