Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Výborná příloha jen ze 3 surovin: Snadný bramborový knedlík jako od babičky

Viktor1 / Shutterstock.com

Knedlíky jsou pro nás Čechy tradičním jídlem, ať už mluvíme o houskových knedlících, karlovarských nebo knedlících s ovocem. Ještě nám ve výčtu chybí bramborový knedlík. A ten si dnes uvaříme. Na jeho přípravu potřebujete jen pár surovin a je to fakt jednoduché. Skvěle se hodí třeba k pečené kachně. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

Jak na to, aby parfém vydržel vonět celý den? Naučte se ho správně používat

Bramborový knedlík vznikl za války

Bylo to během napoleonských válek, které probíhaly na přelomu 18. a 19. století. Během války bylo těžké sehnat pro vojáky jakékoliv jídlo a vojenští kuchaři vařili ze všeho, co bylo po ruce.

V roce 1809 řešil podobné dilema i česko-rakouský kuchař Franz Trawniček. Ten chtěl pro vojáky uvařit vdolky s povidly, jenomže neměl dostatek hrubé mouky. Přemýšlel, čím jiným vojáky nasytit. V tom spatřil selku, jak pro prasata strouhá uvařené brambory, míchá je s otrubami, přidává vodu a dělá jakousi kaši.

Houskový knedlík
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Houskový knedlík

Houskový knedlík má v české kuchyni své čestné místo. Kynutá těsta v lidech vzbuzují obavy, když ale vyzkoušíte tento recept, dokonalý kynutý knedlík určitě zvládnete.

Houskový knedlík
Karlovarský knedlík
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík je výbornou českou přílohou k mnoha omáčkám nebo k pečenému masu. Pojďte si ho s námi připravit, recept je jednoduchý, zvládne jej tedy opravdu každý.

Karlovarský knedlík

Trawniček měl hned jasno – touto kaší by zvládl nasytit všechny vojáky. Ti obstarali Trawničkovi dostatek uvařených studených brambor. Kuchař je nastrouhal, smíchal s hrubou moukou a aby těsto drželo, přidal do něj ještě syrová vajíčka. Bramborové těsto na knedlíky bylo na světě.

Jak na bramborový knedlík?

  • Brambory vařte vždycky ve slupce a ideálně použijte varný typ A – salátové brambory. Uvařte je nejlépe den předem.
  • Brambory musí být studené – pokud budete dělat těsto z teplých brambor, velice rychle vám zřídne, což je u bramborového těsta ten největší problém.
  • Používejte pouze hrubou mouku nebo dětskou krupičku, případně jejich směs.
  • Hrubou mouku nebo krupičku přisypávejte do těsta postupně, ne najednou.
  • S bramborovým těstem musíte pracovat rychle – jakmile je hmota pevná, hned z těsta udělejte šišky.
  • Vodu na knedlíky si dejte vařit ještě předtím, než začnete zpracovávat bramborové těsto – šišky tak nebudou muset „čekat“ a vyhnete se tak nežádoucímu řídnutí těsta.
Mimma Key / Shutterstock.com

Bramborový knedlík – recept

Ingredience na 6 porcí:

  • 800 g brambor
  • 350 g hrubé mouky
  • 10 g soli
  • 2 vejce

Postup:

  1. Brambory omyjeme a vaříme ve slupce ve vroucí osolené vodě.
  2. Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme.
  3. V míse promícháme s moukou, solí a vejci a poté vypracujeme vláčné těsto.
  4. Těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučněném vále vyválíme 4 válečky.
  5. Vaříme v osolené vroucí vodě 20 minut. Vyjmeme děrovanou naběračkou a nakrájíme.

Zdroj: Reflex, Kuchařka pro dceru, Kupi