Šmetrdól, šmetról nebo Schillerlocken – to všechno jsou názvy pro oblíbené kremrole. Připravují se z máslového listového těsta a plníme je bílkovým sněhem. Můžete je ale klidně naplnit i šlehačkou. Pokud jste kremrole ještě nepekli, není na nich nic složitého. Pojďte si je s námi upéct – máme na ně recept od slavného cukráře Josefa Maršálka!
Podle jedné verze byl vznik kremrolí inspirovaný portrétem německého básníka a spisovatele Friedricha Schillera. Básníka na portrétu zdobí kudrnaté blond vlasy. Údajně byly tyto lokny na obraze tak krásné, že se staly inspirací pro vznik kremrolí – v Německu tomuto dezertu dodnes říkají Schillerlocken.
Podle druhé teorie mají kremrole původ ve Francii. Tam se dříve peklo pečivo s názvem cornets d´amour („kornoutky lásky“). Šlo o kornoutky z křehkého těsta, které se plnily vanilkovým krémem, případně šlehačkou. A naše kremrole údajně z tohoto receptu vychází.
Kremrolky s tvarohovým krémem jsou lahodný dezert, který si zamilují malí i velcí. Kombinace křehkého nadýchaného těsta obaleného v oříšcích s jemným krémem ušlehaným ze smetany a tvarohu vás zaručeně dostane.
Pařížské trubičky plněné krémem a namočené v čokoládové polevě patří mezi tradiční vánoční cukroví. Jejich příprava je navíc jednodušší, než byste čekali.
Existuje i třetí verze. Podle ní pochází kremrole z dob Rakouska-Uherka. Měly vzniknout z oblíbeného dezertu kremeš, což je ve své podstatě listové těsto, plněné různými krémy. Ať to bylo tak či tak, kremrole jsou naším oblíbeným zákuskem nejen pro slavnostní příležitosti.
Už se nemůžete dočkat, až se do křehoučkých a slaďoučkých kremrolí zakousnete? Tak neotálejme a pojďme na věc! Co budete potřebovat. Uvedené množství surovin je na 16 kremrolí.
Na těsto:
Na bílkový sníh:
Na dokončení:
Nadýchaná Pavlova je výborný dezert, který se hodí jako originální narozeninový dort nebo jako sváteční zákusek ke kávě. Pojmenovaný je podle baleríny Anny Pavlovové a jeho původ se váže k Austrálii a Novému Zélandu, kde tento recept vznikl na její počest. Příprava Pavlovy je snadná a můžete ji ozdobit jakýmkoliv ovocem.
Zdroj: Maršálkovo, 196 flavors, Buchty po ránu