Houbový kuba byl v minulosti tradičním štědrovečerním jídlem. K jeho přípravě vám stačily houby a kroupy. Kuba je syté jídlo, které si dříve vařily hlavně chudší vrstvy obyvatelstva. Houby byly tehdy velice oblíbeným pokrmem. V lesích jich bylo plno a naše prababičky rády v kuchyni využívaly plody přírody. Pokud máte na kubu chuť, nemusíte čekat na Vánoce. Připravit si ho můžete hned teď, je to rychlovka. Tak pojďme na to, ať máte co k večeři!
Houbový kuba, nebo také černý kuba, byl v minulosti tradičním jídlem na štědrovečerní večeři. Šlo o jídlo chudých, protože bohatší vrstvy obyvatelstva si místo hub dávaly do kuby maso. Až na začátku 20. století začíná být toto tradiční jídlo nahrazováno kaprem, případně vepřovým.
Do kuby dříve patřily podzimní houby – nesou název stročky trubkovité. Tyto houby mají typickou černou barvu, a právě díky těmto houbám a jejich barvě vzniklo označení černý kuba.
Nejlepšího kubu prý ochutnáte v jižních Čechách. Proč právě tam? Houba stroček trubkovitý totiž roste pouze v listnatých lesích, které jsou typické právě pro jižní Čechy.
Uzená polévka s kroupami je výživný a mimořádně chutný recept. A pokud si pro její základ zvolíte pořádný kus uzeného masa, máte rázem vyřešený také hlavní chod.
Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.
Františka Hansgirgová ve své Nové české kuchařce z roku 1879 uvádí následující recept na kubu:
„Přeber a vyper žejdlík krup a uvař je podlé svrchu řečeného způsobu na měkko. Mezitím vyper buďto usušené aneb čerstvé houby, rozkrájené na lístky, dej je na rendlíček, přidej kousek másla a trochu zelené petruželky, na drobno nakrájené, osol je trochu a nech je půl hodinky dusit. Utři pak na mísce šest loktů másla, přidej k němu uvařené kroupy i udušené houby a promíchej to dobře. Dej to potom do kuthánku, máslem vytřeného, oblož to máslem a peč to v troubě půl hodiny.“
Smetanová omáčka podle našeho receptu vás jistě překvapí svou vynikající chutí. Navíc je velmi rychlá a jednoduchá na přípravu, jistě si ji tedy zamilujete.
Lehký jarní salát z bulguru a chřestu je díky velkému množství zeleniny velmi osvěžující a zálivka z citronové šťávy a olivového oleje mu dodává skvělou chuť. Perfektně se hodí jako příloha ke grilovanému masu, případně si jej můžete dopřát i jen tak samotný.
Zdroje: Kupi, 100+1 zahraničních zajímavostí, Bejvávalo, Nová česká kuchařka Františky Hansgirgové