Bez knedlíků to není omáčka. Legendou mezi nimi je ten karlovarský. Dříve se vařil v ubrousku, dnes ho děláme v plátýnku. Vypadá krásně na řezu a oproti ostatním houskovým knedlíkům je nadýchaný, a to díky sněhu z bílků, který se do něho přidává. Příprava je jednoduchá a nezabere vám moc času. Tak si pojďte legendu mezi českými houskovými knedlíky uvařit. Výběr omáčky necháme na vás.
V minulosti měly knedlíky úplně jinou podobu než dnes. První zmínka o knedlících na našem území pochází z 15. století. Původně se jim říkalo šiška, což dokládá kuchařka Severina Mladšího z počátku 16. století. Byly to malé kuličky z masa a housek, které se častěji smažily, než vařily.
Od 17. století se začínají knedlíky pomalu podobat těm dnešním. Hospodyně je připravovaly ze žemliček, mouky, krupice a vajec. Začíná se jim také místo šišek říkat knedle, což je výraz, přejatý z německého slova knödel.
Traduje se, že to bylo ve 2. polovině 19. století. Tehdy do českých zemí vtrhla pruská vojska a zamířila do Karlových Varů. Pruští vojáci očekávali, že se jim měšťané postarají o stravu. Obyvatelé přemýšleli, jakým jídlem tolik vojáků nasytit. A volba padla na knedlík, který byl sytý a suroviny na něj byly dostupné.
První doložený recept na karlovarský knedlík pochází ale až ze 30. let 20. století. Ať už to bylo jakkoliv, knedlíky v minulosti patřily mezi typické jídlo vojáků.
Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.
Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům v České republice. Tímto výborným receptem své hosty zaručeně potěšíte.
Chtěli byste si slavný karlovarský knedlík sami připravit? Pokud jste se už rozhodli, že to zkusíte, poradíme vám, jak na věc. Nejdříve vám prozradíme, které suroviny budete potřebovat. Postačí vám na čtyři porce této luxusní přílohy.
Zdroj: Kupi.cz, Staročeské reálie