Buchty s mákem máme rádi snad všichni. Přenesou nás zpátky do dětství k babičkám, které v našich očích umí péct ty nejlepší moučníky na světě. Dnes jsme pro vás vybrali makovec. Náš rychlý hrníčkový recept na vláčný makovec budete mít do hodiny hotový. Stačí jen smíchat všechny suroviny a šupnout buchtu do trouby. Tak jdeme péct, ať si můžete dát makovec ještě dnes ke kávě!
Mák se pěstoval už ve starověku. První důkazy o tom pochází až z doby 10 000 let př.n.l. Původně se pěstoval ve Středomoří a na Blízkém východě. Starověké národy, jako Sumerové, Řekové, Egypťané nebo Římané, ho zužitkovaly pro výrobu oleje, do koláčů, a dokonce z něj vyráběli i víno. Bylo jim samozřejmě známé také opium – například staří Egypťané ho využívali jako sedativum při abscesech a nejrůznějších poraněních, Řekové s jeho pomocí věštili a hojně ho spotřebovali také při orgiích.
Upečte si křupavé loupáky s mákem, které jsme měli rádi už jako děti! Podle našeho receptu to zvládne každý a určitě se u vás doma po makovkách jen zapráší.
V 8. století se mák zásluhou arabských obchodníků dostal na Pyrenejský poloostrov a jeho pěstování se stalo důležitou součástí obživy tamních obyvatel. Na našem území pak došlo k většímu boomu pěstování máku až v 19. století. Kromě hospodářského využití ho začaly hospodyně přidávat i do moučníků. Na oblíbený makovec a makový závin dnes nedáme dopustit. Ale třeba v Polsku mají k těmto sladkým jídlům výhrady, protože po konzumaci máku v koláčích můžete mít pozitivní test na morfin.
Ve starých českých kuchařkách nenajdeme recept na makovec. Ovšem nacházejí se zde recepty, které bychom mohli považovat za předchůdce tohoto vláčného moučníku. Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce z roku 1826 uvádí recept na mouřenín benátský a makový dort. V obou případech šlo o třená těsta. Ve srovnání s dnešními recepty na makovec se do mouřenínu přidávaly navíc kvasnice a citronová kůra, u makového dortu byly i mandle, taktéž citronová kůra a z koření hřebíček a skořice.
Bramborové šišky s mákem, známé také jako šulánky nebo šlíšky, patří mezi tradiční české recepty. Bramborové šišky se většinou servírují nasladko, ale můžete je využít i jako přílohu například k pečené kachně. Tenhle sladký pokrm chutná skvěle a v oblibě jej mají především děti.
Šlíšky s povidly a mákem pochází z kuchyně našich babiček, které tento recept nazývaly ušmúraný regiment nebo také zamazané vojsko. S tímto jídlem se zavděčíte zejména dětem, které milují sladká jídla. Pochutnají si na nich ale i dospělí.
Zdroj: Kupi.cz, encyklopedie Britannica, Indian spices, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové