Tatarák je oblíbenou pochoutkou v restauracích, kterou si stále častěji připravujeme i doma. Základem je mít opravdu kvalitní hovězí maso a tatarský biftek sníst co nejrychleji, aby se nezkazil. To ale určitě nebude problém. Máme pro vás vyzkoušený recept na tatarák z hovězí svíčkové. A nezapomeňte, že co se týká dochucení, záleží hlavně na vaší chuti! Proto vám rovnou i poradíme, čím vším můžete tatarský biftek vylepšit.
Oblíbená pochoutka ze syrového hovězího masa má svůj původ ve Francii v 19. století. Ve francouzštině je tatarský biftek označovaný jako „tartare“ a svým názvem odkazuje na národ Tatarů ze střední Asie. Francouzi tuto část světa vnímali jako místo, odkud pochází exotická jídla.
Jedním z nich byla i okurka, kterou v zemi galského kohoutka zapracovali do majonézy s hořčicí – právě této omáčce se původně říkalo tatarák. Šlo v podstatě o první verzi nám známé tatarské omáčky. Až později byl výraz tatarák rozšířen na pokrmy ze syrového masa.
Ale tatarská omáčka s tatarákem ještě chvíli zůstala. Ve francouzských restauracích jste si na začátku 20. století mohli vybrat, zda chcete tatarák se žloutkem, nebo s tatarskou omáčkou. Až za dalších cca 20 let se ustálila podoba tatarského bifteku pouze se žloutkem.
Základní pravidlo zní „méně je více“. Nezapomeňte, že má vyniknout hlavně chuť masa. Čím kvalitnější maso máte, tím méně koření potřebujete – často si vystačíte pouze s kapkou olivového oleje, kaparami a trochou pikantnější omáčky.
Každý ovšem máme jiné chutě a vždy bude záležet na osobních preferencích. Čím vším tak můžete dochutit tatarák?
Když už víme, odkud tatarský biftek pochází a čím ho dochutit, vrhněme se rovnou na přípravu tohoto exotického pokrmu. Nejdřív ovšem budeme muset jít nakoupit.
Zdroj: Kupi, encyklopedie Britannica, Tasting Table