Karbanátky jsou jedním z našich tradičních jídel. Podobně je tomu ve Skandinávii, Holandsku nebo Německu. Připravují se ideálně z mixu mletého vepřového a hovězího masa. Jsou rychlým a vděčným jídlem, které si můžete klidně dát jen s chlebem a hořčicí. Tak pojďme na to!
Původ karbanátků nejde přesně vysledovat. Začaly se objevovat současně na různých místech po celém světě. Nicméně karbanátky jsou považované za tradiční jídlo skandinávské kuchyně, kde se těmto smaženým bochánkům z mletého masa říká frikadel.
Naše označení karbanátek pochází z německého nářečního slova karbenatl, které je zase odvozeno z italského slova carbonata, což znamená maso pečené na uhlí.
Připravte si doma oblíbené masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami podle IKEA. Recept na jejich přesnou přípravu zůstával až do nedávna tajemstvím, to už ale neplatí, protože IKEA se jej rozhodla zveřejnit. Připravte si je s námi i vy!
Karbanátky jsou oblíbené i v naší kuchyni. Recepty na ně najdeme už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826. Připravovaly se z různých druhů masa – z telecího, z hovězí svíčkové, z jehněčího, z vepřového, z bažantů a nechyběly ani postní karbanátky z kapra. Všechny karbanátky se obalovaly ve strouhance a smažily na přepuštěném másle.
Zkazily vám dojem z karbanátků vzpomínky na obědy ve školní jídelně? Neprávem. Karbanátky jsou báječné jídlo. Jen je dobré vědět, jak jít na věc. Přinášíme jednoduchý recept na ty nejchutnější karbanátky. Už nikdy je nebudete chtít jinak!
Zdroje: Kupi, BBC, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové